Logo
Print this page

Promocija monografije “Islamska zajednica u Sisku 1967.-2017"

, Published in Region

Monografija “Islamska zajednica u Sisku 1967.-2017.“ – 50 Godina misije, autora Alema Crnkića, Filipa Škiljana i Vlatke Dugački, biće predstavljena 4. oktobra u Sisku.

Monografija je prvo naučno-istraživačko djelo i knjiga o muslimanima grada Siska i okolice, okupljenih oko Islamske zajednice (IZ) koja je u proteklom periodu predstavljala najvažniju instituciju i čuvaricu identiteta generacija muslimana.

„Ovo djelo ima svoju iznimnu, ne samo povijesnu težinu, već i znanstvenu, ali povrh svega onu ljudsku i iskreno se nadam da će imati i pažnju i mjesto koju zaslužuje, jer iza nje stoji veliki trud i rad i svjedok je jednog razdoblja“, napisao je u recenziji muftija zagrebački Aziz Hasanović, koji je najavljen kao jedan od promotora.

Osim njega, kao promotor je najavljen i profesor Filozofskog fakulteta u Tuzli Adnan Jahić, koji je ocijenio da ova monografija pokazuje kakve promjene nastaju kada vjerska zajednica dobije institucionalni ustroj, a njeni pripadnici steknu mogućnost da svoja uvjerenja pretoče u kreativne izraze duhovne i socijalne akcije.

„Djelo će posigurno poslužiti budućim historiografskim i sociološkim analizama posvećenim prošlosti i sadašnjosti islama i muslimana u Hrvatskoj“, dodao je on.

Gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček navela je kako je Sisak desetljećima dom generacijama muslimana koji zajedno sa svim drugim Siščanima svakodnevno nastoje učiniti ovaj grad boljim mjestom za život svih njegovih stanovnika

„Ponosni smo na činjenicu da su Cazinjani gotovo uvijek izuzetno prihvaćeni tamo gdje odu i da postaju vrijedan društveni faktor koji obogaćuje nove sredine. Upravo je takav slučaj s muslimanima u Gradu Sisku, kojih je najveći broj porijeklom upravo iz Cazina i okolice“, smatra načelnik Cazina Nermin Ogrešević.

Promocija će biti održana u Hotelu „Panonija“, s početkom u 19.00 sati.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB