Logo
Printaj ovu stranu

BNV osudilo izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar - Kitarević

, Objavljeno u Region

Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV) osudilo je sinoćnju izjavu hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, ocijenivši da njome narušava odnose između dvije države.

Nakon sinoćnje utakmice između Hrvatske i Mađarske na Poljudu, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je kako je "došla cijela Hrvatska, od Visa do Kupresa" time očigledno aludirajući da je i Kupres dio Hrvatske, iako je riječ o teritoriju susjedne države, Bosne i Hercegovine, kaže se u saopćenju.

BNV osuđuje takve izjave koje ne pridonose poboljšanju susjednih odnosa i nameću medijski diskurs prisvajanja tuđih teritorija.

“Nažalost, u Republici Hrvatskoj to je postao čest slučaj, što izjava Predsjednice Republike samo potvrđuje. Primjera radi, emisija pod nazivom 'Lijepom našom' snima se i po Bosni i Hercegovini, međutim očito da urednici u tome ne vide problem”, dodaje se u saopćenju.

Podsjeća se i da smo nedavno bili svjedoci izjava Antonija Tajanija, tada predsjednika Evropskog parlamenta, koji je svojim izjavama udarao na suverenitet Republike Hrvatske i prisvajao njene teritorije.

"Tada su reakcije iz Hrvatske bile brze i žustre, što je potpuno opravdano, međutim potrebno je na tom primjeru shvatiti kako se osjećaju građani Bosne i Hercegovine nakon ovakvih izjava Kolinde Grabar-Kitarović. Nadamo se da je riječ o nesmotrenosti, iako s obzirom na povijest predsjedničinih izjava o BiH ne možemo biti sigurni u to, te osuđujemo izjave bez obzira od koga dolazile koje narušavaju suverenitet država u regiji”,  navodi se u saopćenju.

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB