Logo
Printaj ovu stranu

Otvorena izložba i promovisana knjiga Reis Mehmed Džemaludin Čaušević

, Objavljeno u Region

U hrvatskom gradu Sisku u Narodnoj biblioteci i čitaonici (NBČ) Vlado Gotovac - Centralna biblioteka nacionalne manjine Bošnjaka  u četvrtak, 24.10.2019. godine otvorena je izložba “Reis Mehmed Džemaludin Čaušević” i održana promocija knjige istoimenog naziva, autora prof.dr.sc.Fikreta Midžića.

Uz promociju prikazana su i dva kratka dokumentarna filma, o liku, životu i djelovanju Reisa Džemaludina Čauševića kao i prezentacijski video-klip o Bosanskoj Krupi odakle dolazi Udruženje “Reis Mehmed Džemaludin Čaušević” (URDžČ) koje čuva, njeguje, afirmiše i promoviše baštinu jednog od najvećih bošnjačkih velikana, reformatora i prosvjetitelja 20. vijeka.

Organizator ovog značajnog događaja, prvog kroz koji se promovišu muslimanski intelektualci i bošnjački velikani je pored NBČ Vlado Gotovac i URDžČ, Zavičajna zajednica Bošnjaka grada Siska ispred koje se obratio njen predsjednik Edin Safić navodeći da je “značajno i vrijedno da se upoznajemo sa najznačajnijim ličnostima iz naše historije, a čije su reformatorske ideje obilježile ne samo vrijeme i period njihovog djelovanja nego su ostavile trajan pečat i putokaz mladim generacijama kako se osluškuju potrebe svoga naroda i reformišu pravci djelovanja na afirmaciji svekolikog identiteta”.

Prisutnima se obratila kao domaćin direktorica biblioteke Vlado Gotovac Dubravka Šurlan koja je podijelila osobno zadovoljstvo zbog održavanje navedene izložbe u prostorijama Biblioteke ali i izrazila želju i spremnost da se posjeti Bosanska Krupa i spomen kuća Reisa Džemaludina Čauševića u rodnom mjestu Arapuša.

Promotor Nijaz Hušić govorio je o samom nastanku knjige dok je autor dr Fikret Midžić govorio o fazama prikupljanja arhivske građe za pisanje ovog djela. Izložba će se narrednih nekoliko dana moći pogledati u NBČ Vlado Gotovac, odjel Caprag.

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB