Logo
Print this page

"U đul-bašti": Nisveta Junuzović-Sejdić

, Published in Najave Featured

Gošća u novom izdanju emisije "U đul-bašti" 10. novembra je vokalna interpretatorka sevdalinke h. Nisveta Junuzović-Sejdić.

Nisveta Junuzović-Sejdić rođena je u Tuzli. Od ranog djetinjstva, pokazala je talenat za pjevanje. Kao učenica osnovne škole pjevala je u školskom horu, te je uporedo pokazala talenat i za pisanje poezije.

Susret sa sazlijom dr. Hašimom Muharemovićem bio je presudan u njenoj afirmaciji. Na nagovor Muharemovića, uključila se u nekoliko udruženja koja se bave zaštitom i promocijom naše kulturne baštine.

Kao vokalna interpretatorka sarađivala je sa Narodnim orkestrom RTV BiH sa kojim je snimila nekoliko arhivskih snimaka. Uz saz Sulejmana Šarića snimila je 3 kompakt diska sa izvanrednim i autentičnim interpretacijama sevdalinki koje se rijetko interpretiraju.

Nisveta Junuzović-Sejdić je vokalna interpretatorka koja sevdalinku interpretira isključivo uz saz, što je čini danas jedinstvenom aktivnom interpretatorkom na našim prostorima.

Uzela je učešće na Festivalu sandžačke sevdalinke na kojem je u kategoriji saza bila jedini predstavnik Bosne i Hercegovine.

Članica je udruženja BZK "Preporod" i Udruženja sazlija Tuzlanskog kantona.

Emisija "U đul-bašti" je na programu 10. novembra od 20 sati.

Emisiju priprema, uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB