Logo
Print this page

20. godišnjica genocida se obilježava i u Salzburgu

, Published in Svijet

Zajednica bosanskohercegovačkih udruženja u saradnji sa predstavnicima vlasti grada Salzburga i dvije nevladine organizacije, po treći put organizuju manifestaciju obilježavanja dana genocida nad Bošnjacima u Srebrenici.

"Cilj manifestacije je da se prisjetimo nevino stradalih žrtava, podijelimo bol i tugu sa majkama Srebrenice, probudimo svijest, podsjetimo austrijsku i svjetsku javnost na žrtve genocida u Srebrenici, te da ukažemo na posljedice netolerancije i rata, ali i da suživot nema alternativu i da društvo osuđuje svako nametanje etničkih granica.

Takva Srebrenica je bitan simbol za snage koje se bore za mir, respekt i toleranciju društva u Evropi, u kojoj ekstremno desničarske stranke, sa svojim proklamacijama o neodrživosti etničkog pluralizma, zauzimaju sve značajniju političku ulogu.

Javna manifestacija povodom obilježavanja 20. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici održat će se u subotu, 11. jula, u centralnom dijelu grada Salzburga. Na zidu dužine od 44 m bit će izložena imena od 8.372 nevino stradale žrtve. Dodatno tome biti će izložena plakata "BiH u crnom", sa brojem 104.732, koji simbolizuje ukupan broj svih stradalih žrtava na cijelom prostoru BiH, te izložba 10 crno-bijelih fotografija autora Muhameda Mujkića, koje na potresan način pokazuju sudbinu žrtava – od njihovog pronalaska u masovnim grobnicama na području cijele BiH, do konačnog smiraja u Potočarima.

U vezi s tim, želimo da apelujemo na parlament Bosne i Hercegovine da 11. juli proglasi danom žalosti u Bosni i Hercegovini. Od UN-a očekujemo, ako već nisu mogle sprovesti u djelo svoju rezoluciju o zaštićenoj zoni, da iskažu minimum poštovanja i ljudske savjesti te proglase 11. juli danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

Tokom manifestacije, osim govora, planirano je zajedničko učenje Fatihe, minuta šutnje za žrtve genocida te muzički i kulturni program", saopćeno je.

Organizacioni Team „Srebrenica - 2015 - Salzburg":

- BH Dijaspora Salzburg
- Bosanska Islamska Zajednica Salzburg
- KUD Behar
- KUD Safir
- Das Friedensbüro Salzburg
- Plattform für Menschenrechte Salzburg
- Stadt Salzburg- Integrationsbüro

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB