Logo
Print this page

Palestina će UN-u predati izmijenjen nacrt rezolucije

, Published in Svijet Featured

Glavni pregovarač za Palestinu Saeb Erekat izjavio je da je Organizacija za oslobođenje Palestine radila na izmjenama i dopunama i ponovnom dostavljanju nacrta rezolucije o palestinskoj državi, čiju raniju verziju Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (VSUN) nije izglasalo.

"Izmjene i dopune tiču se svih pitanja i nacrt će biti ponovo predan VSUN-u, ako dobijemo podršku svih arapskih država", izjavio je Eerkat u intervjuu za AA.

Erekat je kazao da će se predstavnici Palestine sastati sa svim članovima Savjeta Arapske lige za nadgledanje mira kako bi razgovarali o nacrtu rezolucije, kako je predsjednik Mahmoud Abbas zatražio od Nabila al-Arabija, šefa Arapske lige.

Abbas je nedavno izjavio da palestinske vlasti i Jordan, koji odnedavno uživa privremeno članstvo u VSUN-u, razgovaraju o namjeri da prilože izmijenjenu verziju ranije rezolucije koja će također postaviti krajnji rok za okončavanje izraelske okupacije i uspostavljanje države Palestine u granicama u kojima je bila prije 1967. godine.

Prošle sedmice je VSUN odbilo nacrt rezolucije koju je podržavala Arapska liga prema kojoj se Izrael trebao povući sa teritorije okupirane na Zapadnoj obali do kraja 2017. godine.

Kao odgovor na to, Abbas je potpisao Rimski statut, osnivački ugovor Međunarodnog krivičnog suda, što mu teoretski omogućava da tuži Izrael za ratne zločine.

"Izrael vrlo dobro zna šta se podrazumijeva odlukom predsjednika Abbasa da potpiše ugovor. Oni znaju da nas ne mogu tužiti jer smo mi pod okupacijom, a međunarodni zakon nam daje za pravo se se odupremo okupatorima", rekao je Erekat.

Erekat se referirao na nedavno upozorenje zamjenika ministra vanjskih poslova Tzachija Hangebija koji je kazao da će Izrael tužiti palestinske vlasti Međunarodnom krivičnom sudu za navodu "umiješanost u terorizam".

Glavni pregovarač za Palestinu je dodao da će se vlasti Palestine uskoro sastati kako bi se dogovorile o odgovoru na nedavno donesenu odluku Izraela da obustavi prenos prihoda od palestinskih poreza prikupljenih u ime Palestine.

Prihodi čiji iznos se procjenjuje na 175 miliona dolara mjesečno, osnovni su izvor primanja za palestinske vlasti, koje one koriste za isplatu plata državnih službenika nedavno formirane ujedinjene vlade.

"Ovo neće voditi raspuštanju palestinske vlade koja je formirana kako bi okupiranom narodu omogućila nezavisnost. Izrael ne može palestinsku vlast pretvoriti u birokratski entitet", kazao je Erekat.

Odluka Izraela da obustavi prenos sredstava uslijedila je kao odgovor na Abbasovu odluku da se pridruži Međunarodnom krivičnom sudu.

"Ako se toliko boje krivičnog gonjenja, trebali bi se držati podalje od nas", zaključio je Erekat.

Palestinske vlasti pokušavaju ponovo uspostaviti državu Palestinu u granicama u kojima je ona to bila prije rata na Bliskom istoku 1967. godine, sa Istočnim Jerusalemom kao njenom prijestolnicom.

Nakon okupacije Zapadne obale 1967., Izrael je 1980. godine aneksirao cijeli Jerusalem u glavni grad samoproglašene jevrejske države, koju međunarodna zajednica nikada nije priznala.
(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB