Logo
Print this page

Izraelski sud osudio palestinsku parlamentarku Jarrar na 15 mjeseci zatvora

, Published in Svijet
Izraelski sud osudio palestinsku parlamentarku Jarrar na 15 mjeseci zatvora AA

Izraelski vojni sud je osudio palestinsku parlamentarnu zastupnicu Khalidu Jarrar na 15 mjeseci zatvora zbog članstva i podrške „ilegalnoj organizaciji“ Narodnom oslobodilačkom pokretu Palestine i antiizraelskog djelovanja.

Narodni oslobodilački pokret Palestine je oštro osudio ovu presudu izraelskog suda i ocijenio je kao nastavak izraelskog terora nad palestinskim rukovodstvom i narodom.

Izraelska vojska je uhapsila Jarrar 2. aprila ove godine u njenoj kući u gradu al-Bireh na Zapadnoj obali i od tada se nalazi u izraelskom pritvoru.

„Ne priznajemo vlast izraelskih sudova. Taj vojni sud je samo jedan od instumenata izraelske okupacije“, navodi se u saopštenju Narodnog pokreta.

Palestinski Ured za zaštitu zarobljenika je saopštio da je izraelski sud izrekao i novčanu kaznu parlamentarki Jarrar u iznosu od dvije i pol hiljade dolara, kao i dodatnih 12 mjeseci uslovne kazne.

„Podaci koji su korišteni za presudu su iz 2009. godine. Ova kazna nije u skladu sa pravnim normama, već je isključivo političkog karaktera“, navodi se u saopštenju pomenutog Ureda.

Pozivajući se na tajne sigurnosne podatke, izraelske vlasti uhapšenim Palestincima izriču od mjesec do pola godine „administrativnog pritvora“.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB