Logo
Print this page

Džemat Podlugovi u akciji podrške odgoju i obrazovanju ilijaških osnovaca

, Published in Magazin

Džemat Podlugovi na čelu sa imamom Asmirom ef. Salihovićem, posjetio je tri osnovne škole na području općine Ilijaš i NK „Jedinstvo“ Ljubnići.

Iz potrebe da se povežu odgojno-obrazovne ustanove i vjerske zajednice, Asmir ef. Salihović je iskoristio priliku i donirao profesionalne nogometne lopte OŠ „Podlugovi“ OŠ „Stari Ilijaš“ OŠ „Hašim Spahić“ te NK „Jedinstvo“ Ljubnići. Na obostrano zadovljstvo osoblja posjećenih ustanova i ef. Salihović iskazali su riječi zahvale, jer je ulaganje u obrazovanje i odgoj trajna investicija. Admir Abadžija, budući direktor OŠ „Podlugovi“ kazao je da će se ova saradnja intenzivirati kroz razne projekte.

„Zahvaljujemo se ef. Salihoviću na posjeti i nadam se da ćemo ostati na ovom fonu saradnje kao i do sada. Posebno radi dobrobiti naše djece. Prije svega to su naša djeca koja pripadaju i obrazovnoj ustanovi i vjerskoj zajednici“ kazao je Admir.

Senada Šabanović, nastavnica vjeronauke u OŠ „Podlugovi“ kazala je da je širok dijapazon dosadašnje saradnje sa džematom Podlugovi zahvaljujući ef. Salihoviću, te se zahvalila na poklonu.

„U OŠ „Podlugovi“ radim već 19 godina i pratim mnoge generacije, čak i moji učenici dovode svoju djecu u školu što me jako raduje. Saradnja škole i Islamske zajednice je za svaku pohvalu. Prošle godine naši učenici su sadili voće u haremu džamije u Podlugovima. Hor ilahija koji radi u našoj školi učestvuje u vjerskim programima, posebno se to ogleda kroz obilježavanje „11. jula“ svake godine“ kazala je Senada.

Asmir ef. Salihović, imam džemata Podlugovi u ime Medžlisa islamske zajednice Sarajevo uručio je zahvalnicu kolektivu OŠ „Podlugovi“ za dosadašnju dugogodišnju uspješnu saradnju.

„Cilj obje institucije je odgoj i obrazovanje naših mladih generacija. Vodeći se tom uspješnom saradnjom kao imam džemata Podlugovi željeli smo da pružimo ruku saradnje i drugim ustanovama“ kazao je ef. Salihović.

Kontinuirana saradnja u Podlugovima ove dvije ustanove je vremenom pozitivno rasla uz volju i želju ljudi. To je rezultiralo najljepšim i najvrjednijim projketom , izgradnjom džamije „ Ljepotice“. Ahmo Ćatić, v.d. direktor OŠ „Podlugovi“ istakao je važnost međuljudskih odnosa u povezivanju svih društvenih faktora za što zdraviju životnu sredinu.

„Niz projekata je već iza nas koje smo radili u saradnji sa džematom, a najvažniji je izgradnja džemije „Ljepotice“ u pravom smislu te riječi. Pored fizičke blizine džamije i JU OŠ „Podlugovi“ u vrlo smo uskoj saradnji i uzajamnom doprinosu ove dvije ustanove na obostrano zadovoljstvo. Naša škola je davala doprinos vjerskoj zajednici i dok nije postojala džamija kao objekat. Želim da se iskreno zahvalim ef. Salihoviću na ovoj posebno lijepoj posjeti i drago mi je da su međuljudski odnosi u ovoj sredini veoma dobri“ kazao je Ahmo.

Nakon Podlugova, upriličena je posjeta OŠ „Stari Ilijaš“. Mahir Dević, direktor OŠ „Stari Ilijaš“ iskoristio je priliku i uručio zahvalnicu Asmiru ef. Salihoviću za cjelokupan rad i doprinos društvenoj zajednici na području općine Ilijaš.

„Od našeg ef. Salihovića naučili smo da je on uvijek pravio korake unaprijed i da se zahvalim te da pohvalim za cjelokupan njegov rad koji je itekako doprinio našoj društvenoj zajednici na području cijele općine Ilijaš. Zahvaljujem se na ovoj vrlo vrijednoj donaciji, kao i na procjeni da treba osvariti saradnju između vjerske zajednice i obrazovnih ustanova, što se danas i realizovalo“ kazao je Mahir.

Mirsad Kustura, direktor OŠ „Hašim Spahić“ istaknuo je da je ovo prva posjeta ovog tipa, te pozvao sve ljude dobre volje koji smatraju da mogu pomoći odgojno-obrazovni proces da su dobrodošli u školske ustanove.

„U ime učenika, zaposlenika i u svoje lično ime najsrdačnije se zahvaljujem na donaciji od 10 nogometnih lopti koje nam mnogo znače. Želim istaknuti da će ovaj poklon istog trenutka naći svoje pravo mjesto u odgojno-obrazovnim aktivnostima. Ovo je prva posjeta ovog tipa a najiskrenije se nadam da nije i posljednja.“ kazao je Mirsad.

Nusret Alemić, komesar za bezbjednost NK „Jedinstvo“ Ljubnići nije krio svoje zadovoljstvo zbog uručene donacije.

„Nama je zaista svaka donacije dobro dođe i mnogo nam znači što smo dobili za naš klub fudbalske lopte koje će djeca iskoristiti prilikom treninga“ kazao je Nusret.

Posjeta NK „Jedinstvo“ Ljubnići je također rezultirala dugogodišnjom saradnjom kroz niz sportskih zajedničkih aktivnosti.

“Ovo je otvaranje još jedne veće saradnje između vjerske zajednice i odgojno-obrazovnih ustanova“, kazao je Asmir ef. Salihović.

Cjelokupnu donaciju kako za mektebsku ekipu,  tako i za osnovne škole, donirao  je Hamo Granoff, kome se Asmir ef. na kraju zahvalio na vrijednom poklonu.

Alma Omerović

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB