Logo
Print this page

Tutnjevac: Vakuf za rahmetli roditelje

, Published in Humanost Featured

Džemat Tutnjevac  nalazi se sedam kilometara sjevero-zapadno od Srebrenika na magistralnom putu Tuzla-Orašje, imaju oko 250 domaćinstava. Ovaj džemat formiran je 1990. Godine, kada je sagrađena  i prva džamija.

Džamija je sagrađena u klasičnom bosanskom stilu, betonskom konstrukcijom, pokrivena je crvenim crijepom na četiri vode, a uz džamiju je izgrađena zidana munara sa jednom šerefom. U kompleksu džamije nalazi se mektebska učionica, a u njenom haremu nalazi se i mezarje.

Džematski odbor na čelu sa imamom hfz. Damir ef. Jahićem odlučili su da njihova džamija ramazan dočeka u novom ruhu.

Nedavno je započeto sa projektom oko rekonstrukcije pomenute džamije. Naime, hadžija Kasim i njegova hanuma Sabaheta, te Smajlović Zehra i Muminović Zifa su uvakufili značajna materijalna sredstva za potrebe džamije u Tutnjevcu. Hadžija Kasim i njegova hanuma su uvakufili dio svog imetka na ime svojih rahmetli roditelja, te su odlučili da taj dio imetka ugrade u uređenje enterijera džamije u džematu Tutnjevac.

Smajlović Zehra i Muminović Zifa su, također, uvakufili značajna materijalna sredstva za potrebe džamije u Tutnjevcu, odnosno za potrebe uunutrašnjeg uređenja.

Uređen je boravišni prostor, odnosno prostorije za musafire, na spratu džamije a za to se pobrinula porodica Mustafić hadžije Kasima. Obložen je i unutrašnji prostor džamije kao i prostor na mahfilu, sedžada tepihom, a za to su se pobrinule Smajlović Zehra i Muminović Zifa.

Tim povodom predsjednik Medžlisa IZ-e Srebrenik, mr.sci.Abdullah Arifović, posjetio je vakife i dodijelio im vakufname. Molim Allaha Uzvišenog da njihov hajr ukabuli a imetak uveća! Amin!

D.B.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB