Logo
Print this page

Kako postati milioner na islamofobiji

, Published in Svijet Featured

Različite američke organizacije potrošile su više od 200 miliona dolara na promovisanje „straha i mržnje“ prema muslimanima od 2008. do 2013, prema novom izvještaju Vijeća američko-islamskih odnosa (CAIR) i Kalifornijskog univerziteta u Berkeleyju.

U izvještaju se navodi da su 74 organizacije, uključujući feminističke, kršćanske, cionističke, kao i medijske, finansirale ili podržavale islamofobiju.

„To je postala zasebna industrija. Ljudi zarađuju milione dolara godišnje promovišući islamofobiju. Često se predstavljaju kao eksperti o islamskim pitanjima, a to zapravo nisu“, rekao je Wilfredo Amr Ruiz iz CAIR-a.

„Izazvali su nepovjerenje u američkoj javnosti tvrdnjama da muslimani ne pripadaju američkom društvu i da nikada ne bi mogli biti lojalni građani.“

Zločini iz mržnje

Ruiz kaže da islamofobija predstavlja dvije glavne prijetnje: rast zločina iz mržnje i antiislamskih zakona.

„Prošle godine na Floridi, zabilježen je rast od 500 posto u zločinima iz mržnje prema muslimanima. Vandali su napadali džamije, a islamske grupe bile su mete prijetnji bombaškim napadima. Vlada Floride pokušava da zabrani spominjanje islama u kontekstu historije u udžbenicima.“

Od 2013, u SAD-u je uveden gotovo 81 zakon čiji je cilj da vrijeđa vjerske prakse muslimana, navodi se u izvještaju.

Osamdeset zakona predložili su republikanci u zakonodavnim tijelima saveznih država.

Senator iz Floride Alan Hayes jednom je dijelio letke na kojim je pisalo: „Islam i šerijatski zakon napali su naš vjerski, politički i miran način života. Spasite moju generaciju ove ideologije koja nadire u našu zemlju pod krinkom 'religije'. To je obmana. Njihov cilj je da svrgnu našu državu i našu zemlju.“

Političke poruke

Meira Neggaz, izvršna direktorica Instituta za socijalne politike i razumijevanje kazala je za Al Jazeeru da je istraživanje objavljeno u martu pokazalo da je više od polovine ispitanih američkih muslimana bilo izloženo nekoj vrsti diskriminacije.

„Druga vjerska grupa za koju bi se moglo pomisliti da će biti diskriminirani su Jevreji. I jesu izloženi diskriminaciji, ali manje – oko pet posto ispitanika“, kazala je.

Neggaz je dodala da je rast islamofobije više povezan s političkim porukama nego s terorističkim napadima.

„U 2008. i 2012. godini, koje su bile izborne, zabilježen je rast islamofobije koji nije bio povezan s terorizmom. Slično je i sa ovim izborima“, kazala je.

„Zakonodavci koji donose zakone protiv muslimana također se protive drugim manjinama. Više od 32 država je zabranilo šerijat, ali i uvelo zakone koje utječu na druge manjine.“

Neggaz ističe da je islamofobija prijetnja američkoj demokratiji i utječe na sve građane.

„Diskriminacija na vjerskoj osnovi je ilegalna. Moraju postojati pravne procedure koje to mogu riješiti.“

(Al Jazeera)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB