Logo
Print this page

Pakistan: Uručena informatička oprema za školu koja nosi ime po Aliji Izetbegoviću

, Published in Svijet Featured

Ministar vanjskih poslova Republike Turske Mevlut Cavusoglu, tokom posjete Islamabadu, susreo se u prostorijama Ambasade Turske u ovom gradu s ambasadorom BiH u Pakistanu Nedimom Makarevićem.

Cavusoglu mu je uručio pomoć Turske agencije za saradnju i koordinaciju (TIKA). Riječ je o donaciji za školu u izgradnji u vidu kompjuterske opreme. 

"Čast nam je pomoći ovakom humanom projektu, pogotovo što je u režiji BiH, jer Pakistan sam po sebi ima veliki problem sa nepismenošću u ruralnim sredinama", kazao je turski ministar.

Istakao je važnost ovakvog i sličnih projekata na edukacionom planu. 

"Posebno me raduje da ova škola nosi naziv velikog čovjeka kakav je bio Alija Izetbegović, koji je kao intelektualac doprinosio razumijevanju problema muslimana današnjice".

Ambasador Makarević se zahvalio na donaciji te naglasio da je TIKA kako u BiH tako i u Pakistanu igrala i igra značajnu ulogu u svim humanitarnim projektima.

Domaćin, ambasador Turske u Pakistanu Babur Girgin se zahvalio Cavusogluu i Makareviću i izrazio nadu da ovo neće biti jedini projekat na kojem BiH i Turska u Pakistanu rade zajedno.

Sastanku su prisustvovali pakistanski ministri obrazovanja i kulture te mnogobrojne zvanice iz političkog života Pakistana.

Podsjećamo, kamen temeljac za Internacionalnu školu Alija Izetbegović položen u februaru ove godine. Svečano otvaranje se očekuje naredne školske godine. Za finansiranje ovog projekta nisu korištena sredstva iz budžeta BiH.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB