Logo
Print this page

Njemačka: Nakon protesta PEGIDA-e napadi na stranace porasli za 130 posto

, Published in Svijet
Njemačka: Nakon protesta PEGIDA-e napadi na stranace porasli za 130 posto AFP

Nakon protesta Pokreta Evropskih patriota protiv islamizacija Zapada (PEGIDA) koji su počeli u oktobru prošle godine u Drezdenu, u Njemačkoj je značajno porastao broj napada protiv stranaca.

Nakon protesta PEGIDA-e broj napada protiv stranaca koji žive u Njemačkoj porastao je dvostruko u odnosu na period prije protesta ove organizacije.

Prema istraživanju objavljenom na njemačkoj televiziji "ARD", prije 20. oktobra, kada su počeli prvi protesti PEGIDA-e, u periodu od tri mjeseca u Njemačkoj su protiv azilanata i imigranata izvedena 33 napada, dok je u periodu nakon 20. oktobra izvedeno 76 napada.

Istraživanje je provedeno u periodu od 20. jula i 19. oktobra, te između 20. oktobra i 20. januara.

Prema ovom istraživanju, u periodu od tri mjeseca nakon 20. oktobra, napadi protiv stranaca u Njemačkoj su porasli za 130 posto u odnosu na tri mjeseca prije protesta PEGIDA-e.

Profesor Univerziteta Freien u Berlinu Hajo Funke je izjavio da je PEGIDA izazvala atmosferu koja pogoduje napadima na imigrante, a posebno na muslimane.

"Činjenica da je nasilje protiv stranaca poraslo preko 100 posto je sramotna za našu zemlju, ali i za sve nas", smatra ovaj profesor.

Udruženje "Amadeu Antonio" i nevladina organizacija "Pro Asyl" su također proveli istraživanje koje je pokazalo da se u Njemačkoj sedmično u prosjeku desi pet rasističkih napada.

Građani imigrantskog porijekla koji žive u Dresdenu zbog protesta PEGIDA-e osjećaju sve veći strah.

Huseyin Taskın, porijeklom iz Turske koji je u Njemačku stigao 1975. godine, ističe kako se stanje u gradu nakon protesta PEGIDA-e značajno promijenilo. Napominje kako čak se i na javnim mjestima na strance gleda sumnjičavo.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB