Logo
Print this page

Fond Bejtu-l-mal: Porodici Bešir iz Hemića dodjeljeno 12 ovaca

, Published in Humanost Featured

Nakon što je imanje porodice Bešir iz donjovakufskog naselja Hemići prije nepunih mjesec dana zadesila nevolja u kojoj su nakon napada vukova izgubili kompletno stado ovaca, prva je reagovala Islamska zajednica u BiH. Iz Fonda Bejtu-l-mal izdvojena su sredstva u iznosu od 3.000 KM za kupovinu 12 grla stoke. Donirane ovce danas su stigle na imanje porodice Asima Bešira.

U izjavi za Radio Donji Vakuf, Hamed ef. Efendić, šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH je istakao: "Mi smo danas došli ovdje da uručimo pomoć našem bratu. Nakon što je Ured za društvenu brigu Rijaseta IZ u BiH dobio informaciju da je ova porodica pretrpjela gubitak stupili smo u kontakt sa Medžlisom IZ Donji Vakuf i glavnim imamom, Esadom ef. Slipcem.

Danas uručujemo pomoć od 12 ovaca u vrijednosti od 3.000 KM kako bi ovaj domaćin mogao nastaviti prehranjivati svoju porodicu. Riječ je o sredstvima iz Fonda Bejtu-l-mal, koja se svake godine prikupljaju iz sadekatul- fitra i zekata i na taj način pomažemo ljudima u potrebi i teškim situacijama.

Naša uloga je da pomažemo ljudima onoliko kolike su naše mogućnosti, da im pokažemo da nisu sami i da ima onih koji razmišljaju o njima. Ured pomaže i socijalno ugrožene osobe, zatim studente kroz stipendiranje, dakle jedan širok krug djelatnosti je vezan za naš Ured" - rekao je Efendić.

Asim Bešir iz Hemića nije krio zadovoljstvo i da mu je srce ispunjeno :"Ja se, prije svega, zahvaljujem Rijasetu IZ u BiH i pozivam ljude da uplaćuju zekat. Ovo je primjer za šta se troše ta sredstva i kome se pomaže. Ja ne radim nigdje i bez ove pomoći moja porodica bi ostala bez osnovne egzistencije, četvero djece sam školovao od stočarstva."

 

Rate this item
(2 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB