Logo
Print this page

Glasnogovornik vojske Senegala potvrdio da su njihove trupe ušle u Gambiju

, Published in Svijet

Glasnogovornik vojske Senegala Abdou Ndiaye izjavio da su njihove trupe ušle u Gambiju kako bi primorale dosadašnjeg predsjednika Yahyu Jammeha da ustupi vlast tek inaugurisanom predsjedniku zemlje Adamu Barrowu, javlja agencija Anadolija (AA).

Istakao je novinarima da su prve trupe članica Ekonomske zajednice država zapadne Afrike (ECOWAS), koju čini i Senegal, ušle u Gambiju i nalaze se na putu prema glavnom gradu Banjulu.

Vojna aktivnost je pokrenuta nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a večeras pružilo podrušku ECOWAS-u koji je ranije planirao vojnu intervenciju kako bi pomogle da Barrow preuzme vlast u zemlji.

Vijeće sigurnosti UN-a je na hitnoj sjednici sazvanoj zbog političke krize u Gambiji, podrškom svih 15 članica, prihvatilo rezoluciju koju je predložio Senegal.

Zvaničnik ECOWAS-a, koji je želio ostati anoniman, za AA je kazao da su vojne trupe Senegala prešle granicu s Gambijom i ušle u grad Farafenni.

Istakao je da vojska Gambije nije pružila nikakav otpor jedinicama ECOWAS-a.

"Lokalne snage u Farafenniju su mahale bijelim zastavama te dozvolile da jedinice ECOWAS-a bez problema uđu u grad", rekao je isti zvaničnik.

Barrow je inače danas položio zakletvu u ambasadi Gambije u glavnom gradu Senegala, Dakaru.

Ipak, dugogodišnji lider Gambije Jammeh, koji je 1994. godine vojnim udarom preuzeo vlast, ne želi odstupiti s dužnosti, iako je poražen na izborima prošlog mjeseca.

Trupe senegalske armije su ušle u Gambiju nedugo nakon što je Barrow inaugurisan za novog lidera.

Inače, ECOWAS je ranije donio odluku da će pokrenuti vojnu intervenciju u Gambiji ukoliko Jammeh ne odstupi s vlasti.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB