Logo
Print this page

Izraelski vojnici pucali na šest palestinskih novinara u januaru

, Published in Svijet Featured

Izrael je počinio 22 prekršaja nad palestinskim novinarima u januaru, navodi se u izvještaju palestinske novinske agencije WAFA.

U mjesečnom izvještaju o izraelskom tretiranju palestinskih novinara i medija navodi se da je šest novinara bilo povrijeđeno gumenim mecima, udisanjem suzavca ili premlaćivanjem od strane izraelskih vojnika dok su obavljali zadatke na okupiranim palestinskim teritorijama.

Izraelski vojnici ispalili su i bojeve metke na novinare, ali niko nije povrijeđen.

Vojnici su također spriječavali novinare da rade svoj posao tako što su ih nasilno tjerali ili držali nekoliko sati i zlostavljali, navodi se u izvještaju.

Također su uhapšena dva novinara tokom januara.

Faisal Rifai, slobodni novinar uhapšen je nakon navodne objave na društvenoj mreži facebook, a koju su izraelske vlasti okarakterisale kao provokaciju.  Izraelski vojni sud koji se nalazi u blizini Ramallaha naredio je 10. januara da Rifai bude zadržan u zatvoru do 1.marta kada će se odlučiti o njegovom slučaju.  

Muhammad Qiq, novinar iz Dore, područje Hebrona koji je prethodno završio štrajk glađu kako bi bio oslobođen, ponovo je uhapšen 19. januara u Ramallahu i trenutno je u pritvoru.

Njegova supruga, Fayha Shalash koja je također novinarka pozvana je od strane izraelskih sigurnosnih snaga na ispitivanje, nakon pretresa njihove kuće 25. januara.

Qiq je navodno ponovo započeo štrajk glađu kada su ga izraelske vlasti ponovo uhapsile.

Izraelske snage upale su u štamparije  Al-Nour i Al-Qasem u Ramallahu 30. januara i oduzeli  dio  opreme. Od tada je  Al-Qasem  štamparija zatvorena, navodi WAFA.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB