Logo
Print this page

Erdogan: Miroljubivo rješenje je od koristi i za Palestince i Izrael

, Published in Svijet Featured

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u ponedjeljak je tokom zajedničke konferencije za novinare sa svojim palestinskim kolegom Mahmoudom Abbasom u Ankari pozvao Izrael da prestane s aktivnostima koje ugrožavaju napore za postizanje rješenja o dvije države.

- Pronalaženje rješenja i uspostava mira nisu samo u korist Palestinaca, već i Izraela. Mi, Turska, uvijek podržavamo napore za ubrzanje mirovnog procesa - rekao je Erdogan, dodajući da se u ovom procesu moraju priznati i zaštititi prava Palestinaca, javlja TRT.

Erdogan je također pozvao međunarodnu zajednicu da podrži palestinski zahtjev za nezavisnošću s granicama iz 1967. godine.

- Rješenje o dvije države je historijska odgovornost koju međunarodna zajednica ima prema palestinskom narodu. Miroljubivo rješenje ne koristi samo našoj palestinskoj braći, već i Izraelcima - kazao je turski predsjednik.

Palestinski predsjednik je ponovio važnost nezavisne palestinske države, te je dodao da "mi želimo da naš narod živi u dostojanstvu i suverenitetu u svojoj nezavisnoj palestinskoj državi s granicama od 4. juna 1967. godine, s glavnim gradom Istočnim Jerusalemom".

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB