Logo
Printaj ovu stranu

Rohingya muslimani u izbjeglištvu u Bangladešu: Borba za opstanak

, Objavljeno u Svijet

Nakon novog vala nasilja mijanmarske vojske nad Rohingya muslimanima, koji je počeo 25. augusta, desetine hiljada muslimanskih izbjeglica napustilo je domovinu i utočiste našlo u Bangladešu.

Iako su uspjeli spasiti svoje živote, izbjeglice u Bangladešu žive u jako lošim uslovima.

Veliki broj njih utočište je pronašao u izbjegličkom kampu u Cox's Bazaru u Bangladešu. Bez stambenih objekata i osnovnih uslova za život bore se za opstanak.

Na fotografijama koje je napravio fotoreporter AA, mogu se vidjeti improvizovani šatori u kojima djeca spavaju na zemlji. Hranu prave na otvorenom.

Prema najnovijim podacima UNHCR-a, teritorij Mijanmara je od 25. augusta do danas napustilo oko 290.000 Rohingya muslimana.

Glasnogovornica UNHCR-a Vivian Tan izjavila je kako broj pristiglih na teritorij susjednog Bangladeša stalno raste. Napomenula je kako su privremeni kampovi za njihov smještaj "više nego popunjeni", dok novopristigle izbjeglice spontano formiraju naselja pored puteva ili na bilo kojem dostupnom komadiću tla.

Ona je upozorila kako postoji hitna potreba za izgradnjom novih privremenih kampova za smještaj izbjeglica.

Upozorila je i kako naselja koja formiraju izbjeglice nisu dovoljna kako bi se ljudi u njima zadržali na duži vremenski period.

Ujedinjeni narodi zatražili su od vlasti Bangladeša da osiguraju još placeva na kojima bi se mogli formirati kampovi za pomoć izbjeglicama.

AA

ocijeni
(1 glas)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB