Logo
Printaj ovu stranu

Erdogan na Samitu OIC-a: Zaustavimo nasilje nad muslimanima Mijanmara

, Objavljeno u Svijet Istaknuto

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan pozvao je sve muslimanske zemlje da iskoriste sve resurse i zajednički zaustave nasilje nad muslimanskom manjinom Rohingya u Mijanmaru.

“Želimo sarađivati sa vladama Mijanmara i Bangladeša na rješavanju problema u toj regiji i sprečavanju dalje eskalacije humanitarne krize“, izjavio je Erdogan na otvaranju prvog Samita nauke i tehnologije Organizacije islamske saradnje (OIC) u kazahstanskom glavnom gradu Astani, prenosi TRT.

Erdogan je također kazao da je Turska već ponudila svaku vrstu pomoći vladi Bangladeša za zbrinjavanje muslimana koji su iz krizne mijanmarske pokrajine Arakan izbjegli u tu zemlju.

“Sve međunarodne organizacije, a posebno mi iz muslimanskih zemalja, moramo zajednički raditi i iskoristiti sve resurse da zaustavimo nasilje nad muslimanima Mijanmara“, poručio je Erdogan.

Turski predsjednik Erdogan ranije je najavio da će pitanje stradanja mijanmarskih muslimana staviti i na dnevni red rasprava na predstojećoj sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Rohingye su već godinama najveća i najugroženija etnička manjina u svijetu, a već nekoliko sedmica se suočavaju sa novim valom nasilja u mijanmarskoj regiji Arakan.

Pod izgovorom borbe protiv militantnih grupa, mijanmarska vojska je u proteklih nekoliko dana porušila najmanje 60 muslimanskih sela iz kojih su desetine hiljada mještana primorane da bježe ka susjednom Bangladešu.

Prema posljednjim izvještajima UN-a, u Bangladeš je do sada ušlo 290.000 muslimana iz Arakana, a desetine hiljada njih čekaju na prelazak granice.

Zbog činjenice da u kriznom području nema predstavnika međunarodnih organizacija, nemoguće je govoriti o preciznom bilansu stradanja u napadima na muslimanska naselja. Lokalne nevladine organizacije javljaju da je riječ o hiljadama ubijenih ljudi.

(FENA)

ocijeni
(1 glas)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB