Logo
Print this page

Suu Kyi osudila 'svako kršenje ljudskih prava'

, Published in Svijet Featured

U prvom komentaru krize Rohinja, mijanmarska čelnica kazala da je zabrinuta zbog egzodusa muslimana u Bangladeš.


Više od 400.000 Rohinja izbjeglo je u susjedni Bangladeš, gdje im prijeti smrt zbog nestašica hrane i vode te smještaja.

Mijanmarska čelnica Aung San Suu Kyi je izjavila da "duboko saosjeća" s patnjama "svih ljudi" koji su zahvaćeni sukobom u državi Rakhine, u svom prvom komentaru o krizi od kako je nasilje počelo prošlog mjeseca.

"Zabrinuti smo što čujemo da veliki broj muslimana bježi iz tih mjesta u Bangladeš", kazala je ona u televizijskom obraćanju, dodajući da Mijanmar osuđuje "svaku vrstu kršenja ljudskih prava" koja bi mogla pogoršati krizu.

Suu Kyi je također kazala da je "zabrinuta" zbog muslimana i drugih koji su pobjegli u susjedni Bangladeš.

Poziv zapadnih sila
Izjava je uslijedila nekoliko sati nakon što su Velika Britanija, Francuska i Australija pozvale mijanmarsku čelnicu da pomogne kako bi se okončalo vojno nasilje prema muslimanima Rohinja, a njen savjetnik za sigurnost rekao da se svi izbjegli mogu vratiti, ali da je to proces o kojem se mora razgovarati.

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Antonio Guterres pozvao je prošle sedmice Vladu Mijanmara da prekine vojnu operaciju protiv Rohinja, kojih je 400.000 izbjeglo u susjedni Bangladeš, gdje im prijeti smrt zbog nestašica hrane i vode te smještaja, a taj egzodus trećine pripadnika muslimanske zajednice nazvao je etničkim čišćenjem.

"Osigurat ćemo da se svi izbjegli mogu vratiti svojim domovima, ali to je proces o kojem moramo razgovarati", rekao je mijanmarski savjetnik za sigurnost Thaung Tun u ponedjeljak, nakon ministarskog sastanka o krizi čiji je domaćin Velika Britanija, a održava se na marginama sjednice Generalne skupštine UN-a.

"Želimo osigurati da humanitarnu pomoć dobiju svi koji je trebaju, bez diskriminacije. U tome smo se saglasili", rekao je.

Jake kritike
Dobitnica Nobelove nagrade za mir Aung Sang Suu suočila se s jakim međunarodnim kritikama jer nije zaustavila nasilje.

Ona će u utorak u UN-u govoriti o krizi koju je SAD opisao kao "odlučujući trenutak" za Mijanmar.

"Očekujemo od Aung Sang Suu Kyi čvrstu izjavu u tom smjeru", rekao je francuski ministar vanjskih poslova Jean-Yves le Drian u New Yorku.

Britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson bio je domaćin ministarskog sastanka na kojem se razgovaralo o načinima rješavanja krize koja je pogodila Rohinje, a na sastanku su bili ministri Turske, Australije, Indonezije, Švedske te američka ambasadorica pri UN-u Nikki Haley.

"Nastojimo postići da se svi složimo u tome da - kao prvo - ubijanja moraju prestati i nasilje mora prestati", kazao je Johnson prije sastanka.

Nasilje se mora okončati
Do nedavnog nasilja u pokrajini Rakhine živjelo je blizu milion Rohinja.

Većini su bila nametnuta stroga ograničenja putovanja i nisu mogli dobiti državljanstvo u zemlji u kojoj mnogi budisti na njih gledaju kao na ilegalne imigrante iz Bangladeša.

Australska ministrica vanjskih poslova Julie Bishop rekla je da želi od Suu Kyi čuti u utorak čuti rješenje za "tragedije koja je poprimila enormne razmjere".

Ona je kazala da su tokom ministarskog sastanka u New Yorku "svi bili jedinstveni u stavu da se nasilje mora okončati te se mora sklopiti primirje".

Izvor: Agencije/Aljazerra

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB