Logo
Print this page

Palestinci očekuju većinsku podršku na glasanju u Generalnoj skupštini UN-a

, Published in Svijet Featured

Palestinci očekuju da će velika većina zemalja članica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija kasnije tokom dana glasati za usvajanje rezolucije o Jerusalemu, unatoč američkim prijetnjama.

Generalna skupština UN-a održat će u četvrtak sjednicu pod nazivom "Ujedinjeni za mir" na kojoj će se glasati o rezoluciji kojom se poziva na poništenje američke odluke o priznavanju Jerusalema kao prijestonice Izraela.

Sjedinjene Američke Države u ponedjeljak su uložile veto na sličnu rezoluciju iznesenu u Vijeću sigurnosti UN-a, podsjeća WAFA.

Organizacija islamske konferencije, pod vodstvom Pokreta nesvrstanih i Arapske grupe u UN-u, održala je intenzivne sastanke tokom protekla dva dana kako bi pridobila potporu većine temalja u korist ove rezolucije nakon što je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio da će prestati pružati financijsku pomoć zemljama koje budu glasale za usvajanje te rezolucije.

Član centralnog komiteta Fataha, Jamal Muheisen, kazao je da su prijetnje američkog predsjednika "jeftin način iznude ovih zemalja".

On je u intervjuu za radio Glas Palestine u četvrtak rekao da ove prijetnje neće utjecati na zemlje članice, od kojih se očekuje da će potvrdno glasati, da dokažu da je svijetu dosta Trumpove politike maltretiranja.

Pomoćnik palestinskog ministra vanjskih poslova za multilateralne odnose Ammar Hijazi naveo je da očekuje ogromnu podršku od strane svih članica Generalne skupštine.

On je Trumpove prijetnje nazvao nezabilježenim u međunarodnim odnosima i smatra da su one dostigle nivo maltretiranja i ucjene.

(FENA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB