Logo
Print this page

EU o namjeri uvođenja smrtne kazne u Izraelu: Nehuman i ponižavajući postupak

, Published in Svijet Featured

Nakon što je u srijedu u prvom čitanju u izraelskom parlamentu Knessetu usvojen nacrt zakona o uvođenju smrtne kazne za teroriste, iz Evropske unije (EU) su poručili da je riječ o odluci koja je protivna ljudskom dostojanstvu i o nehumanom ponižavajućem postupku, javlja Anadolu Agency (AA).

Podsjetili su da je nacrt zakona o uvođenju smrtne kazne za teroriste usvojen sa 52 glasa za i 49 protiv. Smatraju da je potrebno da parlament još dva puta izglasa ovaj nacrt zakona kako bi bio implementiran.

Nacrt je došao na dnevni red zbog Palestinca koji je ubio tri osobe na Zapadnoj obali. Predložio ga je ministar odbrane Avigdor Lieberman, a otvoreno ga je podržao i izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

Lieberman u svojim izjavama otvoreno zagovara stav da se smrtna kazna primjenjuje samo na Palestincima.

Prema ovom nacrtu zakona, vojni sudovi u Izraelu mogu donositi odluke o smrtnoj kazni za "počinjene zločine s obilježjem terorizma". Zakon prije konačnog usvajanja mora proći još tri čitanja.

Smrtna kazna predviđena je izraelskim vojnim zakonom na okupiranoj Zapadnoj obali, ali nikada do sada nije bila izrečena.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB