Logo
Print this page

Cavusoglu: SAD ne može davati izjave u ime međunarodne koalicije

, Published in Svijet Featured

Turski šef diplomatije Mevlut Cavusoglu je kritikovao nedavnu izjavu SAD-a o tome kako će međunarodna koalicija protiv ISIS-a formirati takozvanu graničnu vojsku, čiju okosnicu bi trebali da činiti pripadnici PKK/PYD-a u Siriji, javlja Anadolija.

"SAD, prije svega, ne može davati izjave u ime međunarodne koalicije, jer smo i mi u toj koaliciji", rekao je Cavusoglu novinarima u kanadskom Vancouveru.

Naglasio je kako Washington treba jasno kazati koju stranu podržava.

"SAD treba iznijeti stranu koju zauzima. Da li je na strani saveznika ili terorističkih organizacija?", kazao je turski ministar vanjskih poslova, dodajući kako SAD i Zapad trebaju biti iskreni u vezi sa pitanjem Sirije.

"SAD i Zapad trebaju biti iskreni o ovom pitanju: Zagovaraju li podjelu Sirije ili njen teritorijalni integritet?", rekao je Cavusoglu.

Na kraju je napomenuo da će Turska poduzeti "vlastite mjere" protiv terorističkih organizacija, bez obzira ko ih podržava.

"Mi ćemo poduzeti vlastite mjere, bez obzira ko podržavao terorističke organizacije. Ne zanima nas da li je riječ o SAD-u ili nekim drugim zemljama", kazao je Cavusoglu.

Komentarišući moguću akciju u Afrinu u Siriji, istakao je da će se Turska boriti protiv terorista PYD-a u Siriji baš kao što je to uradila i protiv PKK-a.

Američki vojni zvaničnik Ryan Dillon u nedjelju je izjavio kako će međunarodna koalicija protiv ISIS-a predvođena SAD-om, sa Sirijskim demokratskim snagama (SDF), grupi koju kontrolira teroristička organizacija PKK/PYD, osnovati nove granične snage sigurnosti (BSF) od 30.000 pripadnika. Dodao je kako oko 230 osoba učestvuje na obuci BSF-a i da je krajnji cilj da vojska okupi 30.000 pripadnika.

Turska je osudila ovaj potez, ističući kako je pogrešno i sporno sarađivati s terorističkom organizacijom PKK/PYD u borbi protiv ISIL-a.

(Anadolu Agency)

 

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB