Logo
Print this page

Erdogan o skandaloznom zahtjevu iz Francuske o brisanju odlomaka iz Kur'ana: Znamo koliko ste podli

, Published in Svijet Featured

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas kako je skandalozni zahtjev francuskih pisaca i pojedinih političara da se iz Kur'ana izbrišu određeni odlomci, podli i bezobrazni čin, javlja agencija Anadolija (AA).

U obraćanju Klubu parlamentarnih zastupnika vladajuće turske Stranke pravde i razvoja (AK Parti) Erdogan je istakao da ta politička opcija od dolaska na vlast nikada nije imala dvostruke standarde, niti bila dvolična, već da je uvijek radila i izvještaj podnosila narodu i Bogu.

“Takav slučaj je i naša politika prema Siriji. Doista smo bili iskreni kada smo sarađivali sa sirijskim rukovodstvom koje smo smatrali predstavnicima našeg bratskog naroda i komšija. Kada je sirijski režim počeo vršiti zločine nad svojim narodom, opet smo bili iskreni i otvorili svoja vrata i pobrinuli se za svoju braću iz te zemlje“, kazao je Erdogan.

Erdogan je kazao da Turska vodi iskrenu politiku i u vezi integracije u Evropsku uniju, ali da je jasno da se prema Turskoj postavljaju drugačiji standardi i da Turska ne može dozvoliti ugrožavanje njenih nacionalnih interesa.

“Neki dan je grupa neznalica u Francuskoj potpisala neku deklaraciju kojom traže izbacivanje nekih odlomaka iz Časnog Kur'ana. Jasno je da te neznalice ništa ne znaju o samom Kur'anu, ali ko zna da li su ikada pročitali i šta piše u njihovim svetim knjigama, Bibliji, Tevratu ili Zeburu. Da pročitaju Bibliju sigurno bi tražili njenu zabranu“, kazao je Erdogan.

Ističući kako je jasna namjera te francuske grupe, Erdogan je kazao da sve zemlje Zapada kritikuju Tursku kada ih ona upozori na rastući problem antiislamizma, islamofobije, ksenofobije i rasizma na Zapadu.

“Čuj, Zapade, u jeku vaših napada na našu svetu knjigu, znajte da mi nećemo napadati na vaše svetinje, ali ćemo vas zbaciti“, poručio je Erdogan.

On je dalje kazao da će uvijek biti na strani istine i s kim i kada i kako će razgovarati.

“Prvo, ko ste vi uopće da tako napadate naše svetinje. Znamo mi koliko ste vi podli. Vi ste to radili i radite i nismo vas tek upoznali. Međutim, koliko god vi to radili, mi nikada nećemo napadati vaše svetinje na način kako vi to radite. Nismo mi podli kao vi“, poručio je Erdogan danas iz Ankare.

Grupa od oko 300 francuskih pisaca i političara, uključujući bivšeg predsjednika te zemlje Nicolasa Sarkozyja i bivšeg premijera Manuela Vallsa, potpisala je otvorenu peticiju za izbacivanje nekih odlomaka iz Kur'ana koje smatraju huškaškim i antisemitističkim.

(AA)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB