Logo
Print this page

Mnifestacija Buđenje: Promovisana ”Edicija Bošnjaci”

, Published in Magazin

Na manifestaciji Buđenje, koja je održana 22.11.2018. u švedskom gradu Vekšu emitovan je kratki film o Aliji Izetbegoviću, te promovisano prvo kolo Edicije Bošnjaci. Na manifestaciji su govorili: publicist Adis Tanović, Filip Mursel Begović, glavni urednik „Edicije Bošnjaci“ i glavni urednik sedmičnika „Stav“ te Adnan Žiško, direktor JU Muzej „Alija Izetbegović“ i koordinator projekta „Edicija Bošnjaci“.

Nakon emitovanja filma prisutnima se obratio gospodin Žiško koji je kratko predstavio historijat i rad muzeja, te iskazao važnost „Edicije Bošnjaci“ rekavši da je to nešto što svaki Bošnjak treba da posjeduje u svom domu.

„Prvo kolo Edicije Bošnjaci je nastalo kao obilježavanje 25. godina od održavanja Bošnjačkog sabora na kojem je Bošnjacima vraćeno ime Bošnjak i muzej je bio, zajedno sa Simurg medijom organizator te promocije. Ovdje je riječ o prvih pet knjiga, u martu slijedeće godine izlazi drugih pet knjiga koje će skupa sa prvim kolom činiti jednu ediciju od deset knjiga koje bi trebale da dadnu sve odgovore na pitanja u vezi našeg naroda", kazao je Žiško.

Naime prvo kolo pomenute edicije se sastoji od pet knjiga: Bosanski jezik, Alija Izetbegović, Kratka politička historija Bošnjaka, Kratka historija kulture Bošnjaka i Bošnjaci o Bosni i sebi.

Glavni urednik „Edicije Bošnjaci“ je svoje izlaganje počeo recitacijom pjesme Abdulaha Sidrana pod nazivom „Iz groba ustaju...“ koja se nalazi i u jednoj od knjiga „Edicije Bošnjaci“:

Silaze u grob
ko djeca bezazleni,
Bosanski Muslimani.

U progon odlaze,
ko djeca lakovjerni,
Bosanski Muslimani.

U progon, u grob,
ko djeca neoprezni,
odlaze, silaze,
Bosanski Muslimani

Pogledaj sad!
Iz progona, sa daljina,
iz izgnanstva, sa strasina,
vracaju se - dobri Bosnjani!

Ozbiljna lica,
iz grobova ustaju,
u vjeri cvrsci,
dobri Bosnjani.

Jakog srca,
iz grobova ustaju,
u dusi ljepsi,
dobri Bosnjani.

Iz grobova ustaju,
u duhu jaci,
jaci i zesci,
dobri Bosnjani.

Kako ih je, Boze,
malo ostalo,
a kolika, Boze,
svjetlost pobjede,
sa lica im zraci!

On je također pojasnio sadržaj i poruku svake knjige kako bi prisutnima što više približio ediciju. ”Ovo je jedna od rijetkih prilika da mi krenemo u akciju, da mi afirmiramo vlastiti identitet. Ohrabrivali smo naše istraživače da pišu jezikom razumljivim našem narodu, da to ne bude kao da naučnik piše naučniku, nego jedan jednostavni stil pisanja koji će naši ljudi moći da razumiju.”- istakao je Filip Mursel Begović.

Prisutnima se obratio i Adis Tanović, publicista koji već godinama piše knjige o Bosni i Hercegovini.
Nakon promocije su prisutni imali priliku da razmijene iskustva sa organizatorima.

HatidžaMuratović-Huzeirović

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB