Logo
Printaj ovu stranu

Parlament EU usvojio amandman o genocidu u Srebrenici

, Objavljeno u Svijet Istaknuto

Amandman u vezi sa genocidom u Srebrenici postao je sastavni dio Rezolucije o Izvještaja o napretku Srbije. Sada i zvanično Evropska unija napredak Srbije na evropskom putu uslovljava priznanjem da su u Srebrenici srpske snage počinile genocid.

“Parlament žali zbog ponovljenog poricanja genocida u Srebrenici od nekih srbijanskih zvaničnika. Podsjeća ih da puna saradnja sa Međunarodnim krivičnim tribunalom za bivšu Jugoslaviju i mehanizmom koji ga je naslijedio, takođe uključuje puno prihvatanje i primjenu njegovih presuda i odluka. Naglašava da je priznavanje genocida u Srebrenici osnovni korak na putu Srbije ka pristupanju EU”, piše u amandmanu koji je usvojen na prijedlog poslanika iz Slovenije Igora Šoltesa.

Također, rezolucija se oslanja na ovogodišnji Izvještaj Evropske komisije o napretku Srbije i pozdravlja napore za normalizaciju odnosa s Prištinom, uz stav da “svaki dogovor o tome može biti prihvatljiv samo ako se o njemu dogovore obje strane”, i ako se njime očuvaju stabilnost regiona i međunarodno pravo.

 

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB