Logo
Print this page

Supruge poginulih šerpa usponom na Everest žele nadahnuti žene

, Published in Svijet

Udovice dvojice šerpa koji su poginuli pri usponu na Mount Everest, pokušat će se popeti na najviši vrh na svijetu kako bi dovršile nedovršene uspone svojih muževa i time nadahnule druge samohrane žene.

Suprug Furdiki poginuo je 2013. dok je za svoje klijente popravljao užad, dok je suprug Nime Dome bio jedan od 16 poginulih šerpa u lavini u blizini baznog logora 2014. godine.

"Popet ćemo se na planinu kako bismo zacijelile našu bol i odale počast našim muževima tako da dostignemo vrhunac koji nisu mogli," poručila je 42-godišnja Furdiki, dodavši: "Smrt mojeg supruga nije i kraj mog života. Imam dvoje djece i ovom ekspedicijom želim poslati poruku da udovice mogu ostvariti čak i takve teške avanture."

Šerpe su vrsni planinari, vodiči i nosači u ekspedicijama na vrhove Himalaje i zarađuju između 3.000 i 6.000 dolara po sezoni, ali su slabo osigurani, prenosi Hina.

Više od 3.000 ljudi, uglavnom šerpa, poginulo je na padinama najvišeg planine na svijetu od prvog uspona 1953. Edmunda Hillaryja i Tenzing Norgaya.

Himalajski sustav obuhvaća više od 100 planinskih vrhova iznad 7.200 m, a 14 najviših je iznad 8.000 m.

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB