Logo
Print this page

Završen Samit EU - Arapska liga: Nastaviti borbu protiv ilegalnih migracija

, Published in Svijet Featured

U poznatom egipatskom ljetovalištu Sharm el-Sheikhu danas je završen Samit Europska unija - Arapska liga, javlja Anadolu Agency (AA).

U završnoj deklaraciji usvojenoj na samitu navodi se da je intenziviranje saradnje između arapskih zemalja i Europske unije ključno za rješavanje problema između dviju strana.

Dodaje se kako je u narednom periodu potrebno nastaviti borbu protiv ilegalnih migracija.

"Ponovili smo naš stav o pružanju podrške izbjeglicama prema međunarodnom pravu, poštivanju ljudskih prava, osudi ksenofobije, odbacivanju ilegalnih metoda u borbi protiv ilegalnih migracija te nastavku borbe protiv trgovine ljudima", navodi se u deklaraciji.

Dodaje se da je dogovoreno jačanje saradnje u cilju uspostave sigurnog okruženja u regionu, rješavanja sporova te jačanja društveno-ekonomskog razvoja.

Navodi se da je razgovarano i o izraelsko-palestinskom pitanju, naglasivši da je pružena snažna podrška dvodržavnom rješenju.

U završnoj deklaraciji je naglašeno da je potrebno očuvati teritorijalni integritet i suverenitet Libije, Sirije i Jemena.

Istaknut je i značaj ograničavanja nuklearnog oružja, eliminacije oružja za masovno uništenje na Bliskom istoku te sprečavanja unošenja takvog oružja u region.

Navodi se da se ne smiju tolerisati bilo kakve aktivnosti i izjave koje podstiču vjerske i etničke podjele.

Dogovoreno je da naredni samit bude održan 2022. godine u Briselu.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB