Logo
Print this page

Japan izdvaja 32,5 miliona dolara pomoći za Rohinja izbjeglice u Bangladešu

, Published in Svijet Featured

Japanska vlada izdvojit će 32,5 miliona dolara pomoći za Rohinja izbjeglice u Bangladešu, saopćila je u utorak japanska ambasada u Dhaki.

Pomoć će biti korištena kao podrška Rohinjama smještenim u Cox’s Bazaru u Bangladešu i zajednicama koje im pružaju gostoprimstvo, navodi u saopćenju japanska ambasada u bangladeškoj prijestonici.

Od masovnog priliva izbjeglica u Bangladeš u augustu 2017., japanska vlada odobrila je 50,2 miliona dolara pomoći, isključujući posljednju sumu, navodi se u saopćenju.

Japan će pružiti humanitarnu pomoć za Rohinja izbjeglice i zajednice koje im pružaju prihvat u Cox’s Bazaru, osiguravajući im hranu, smještaj, medicinske usluge i obuku.

Pomoć će biti pružena putem međunarodnih agencija - UNHCR, IOM, UNFPA, UNICEF, FAO, UNWomen,WHO i MSF- Liječnici bez granica.

Amnesty International novodi da je više od 750.000 Rohinja izbjeglica, većinom žena i djece, pobjeglo je iz Mijanmara i prešlo u Bangladeš nakon što su mijanmarske snage pokrenule brutalnu vojnu akciju protiv manjinske muslimanske zajednice u augustu 2017.

Od 25. augusta 2017. godine skoro 24.000 Rohinja muslimana ubile su mijanmarske državne snage, navodi u izvještaju Ontario agencije za međunarodni razvoj (OIDA), prenosi Anadolu Agency.

 

(FENA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB