Logo
Print this page

Palestinski zatvorenik u izraelskom zatvoru stupio u štrajk glađu

, Published in Svijet

Palestinac Adil al-Salvadi započeo je štrajk glađu u znak protesta polugodišnjeg pritvora kojeg mu je izraelski sud odredio bez preciziranja krivičnog djela koje mu se stavlja na teret, javlja Anadolija (AA).

Jemil al-Salvadi za AA je kazao da je njegov stariji brat uhapšen prije dva mjeseca u Jerusalemu i da mu je izraelski vojni sud odredio šestomjesečni administrativni pritvor.

Nezadovoljni zatvorenik Al-Salvadi danas je stupio u štrajk glađu koji će nastaviti sve dok ne bude izveden pred izraelski sud i dok mu se ne obrazloži za šta se tereti.

Po uzoru na Britanski mandat vlasti u Palestini između dvaju svjetskih ratova, vlasti Izraela od 1967. godine prema Palestincima primjenjuju praksu “administrativnog pritvora“, što je noćna mora Palestinaca koji na taj način mjesece i godine provode u izraelskim zatvorima bez sudskog procesa.

Iako se ne provode sudski procesi, zatvorenicima se mjesecima i godinama produžavaju mjere pritvora, a njihovim advokatima se najčešće ne dozvoljava pristup takozvanim “tajnim dokazima“.

Kako bi ukazali na nepravdu kojoj su izloženi, palestinski zatvorenici često štrajkuju glađu, a dodatni problem je činjenica da i oslobođeni zatvorenici brzo budu ponovo uhapšeni i pritvoreni po istom osnovu.

Prema podacima nevladinih organizacija za zaštitu ljudskih prava na Bliskom istoku, trenutno se u izraelskim zatvorima nalazi blizu 500 Palestinaca koji se tretiraju kao “administrativni pritvorenici“.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB