Logo
Print this page

"Muzika na dlanu": Hazem Shaheen, oud

, Published in Najave Featured

U večerašnjem izdanju emisije "Muzika na dlanu" od 21,10 slušamo jednog od najboljih instrumentalista na oudu, Hazema Shaheena.

Hazem Shaheen (Hazim Šahin) egipatski je muzičar rođen u Aleksandriji u Egiptu. Diplomirao je 1999. godine na Višem institutu za arapsku muziku sa odličnom ocjenom. On je također jedan od prvih diplomaca "The Arabic Oud House" (Arapske kuće ouda), institucije koju je osnovao Naser Shama 2002 godine.

Na međunarodnom takmičenju ouda u Bejrutu Shaheen je dobio nagradu kao najbolji svirač na oudu u arapskom svijetu. Shaheen je osnivač i vođa benda "Eskenderella" koji izvodi muzičku baštinu Egipta, kao i repertoar kojeg su njegovali Fouad Hadad, Nagib Shahab Al Din, Amin Hadad i Ahmed Hadad. Shaheen je radio kao učitelj ouda u "The Arabic Oud House" 5 godina, a zatim je otišao u Kairsku operu gdje trenutno radi kao učitelj ovog instrumenta.

Svoj prvi album "Al Aesh Wal Mal" objavio je 2006 godine s bendom Masar. Tri godine kasnije, 2009., objavio je svoj prvi solistički album "Things That I Miss" kojeg slušamo u emisiji.

Emisiju "Muzika na dlanu" uređuje i vodi muzički urednik Mirsad Ovčina.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB