Logo
Printaj ovu stranu

U Istanbulu uhapšen M. Y., FETO-ov takozvani "imam" zadužen za Tursku

, Objavljeno u Svijet Istaknuto
U Istanbulu uhapšen M. Y., FETO-ov takozvani "imam" zadužen za Tursku AA
Turska policija u Istanbulu uhapsila je muškarca M.Y., koji slovi za takozvanog “imama“ terorističke organizacije FETO za područje Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Operacija privođenja izvedena je u saradnji policije i obavještajne službe MIT u istanbulskom kvartu Kartal. 

M.Y. je pronađen i priveden u kući koju su teroristi FETO-a koristili, a s njim su privedene i njegova supruga G.Y. i kćerka B.Y., koje se također terete za veze s terorističkom organizacijom. Tokom pretresa u kući u kojoj se M.Y. skrivao policija je zaplijenila brojne digitalne materijale i novac. Zaplijenjeno je 6.800 lira, 2.800 dolara i 15.980 eura.

Privedeni su predati nadležnim turskim službama na dalje procesuiranje.

Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba.

ocijeni
(0 glasova)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB