Logo
Print this page

Italija: G. Conte prihvatio da formira novu vladu

, Published in Svijet Featured
Italija: G. Conte prihvatio da formira novu vladu Wikipedia

Italijanski predsjednik Sergio Mattarella zatražio je od Giuseppea Contea da predvodi koaliciju pokreta Pet zvijezda i opozicione Demokratske stranke (PD), u potezu koji bi mogao označiti prekretnicu u itlijanskim zategnutim odnosima s Evropskom unijom.

Mattarella je predao Conteu novi mandat da formira vladu, jedva sedmicu dana nakon što je ovaj profesor prava podnio ostavku nakon odluke ekstremno desničarske stranke Liga da napusti koaliciju s Pet zvijezda. Potez njenog čelnika Mattea Salvinija, koji je pokušao isprovocirati prijevremene izbor kako bi kapitaliziro uspjeh svoje stranke na evropskim izvorima, nagnao je Pet zvijezda i PD da ostave po strani obostrane antipatije i formiraju vladu pod vodstvom Contea.

- U narednim danima vratiću se predsjedniku Republike i podnijeću mu moje prijedloge za ministre, izjavio je Conte nakon što je napustio predsjedničku palatu.

Blagi akademik, koji nema političkih afiniteta ali se smatra bliskim Pet zvijezda, dodao je da je rad na budžetu za 2020. prioritet.

U ranom, osnovnom nacrtu platforme koalicijske politike, dvije strane navode da će tražiti od EU fleksibilnost prema italijanskom buzdžetskom deficitu u 2020. kako bi "ojačali društvenu koheziju" u zemlji, pišu u četvrtak finansijske dnevne novine In aIl Sole 24 Ore.

EU uvodi budžetska pravila državama članicama u cilju osiguranja finansijske stabilnosti u bloku. EU je imala zategnute odnose s prethodnom vladom u Rimu, dok je čelnik Lige Matteo Salvini okrivio pravila EU da osiromšuju Italijane, prenosi Reuters. 

 
 
 
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB