Logo
Print this page

Davutoglu: Turska podržava Palestinu

, Published in Svijet

Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je u nedjelju da Turska podržava napore Palestine u protivljenju onoga što je on nazvao "smanjenja islamskog karaktera" Jerusalema. Davutoglu je govorio za novinare u centralnom turskom gradu Konji, dan nakon što se sastao s prognanim čelnikom Hamasa, Haledom Mašalom, javio je Reuters.


Izrael je zbog demonstracija u novembru nakratko muslimanima zabranio pristup svetom mjestu u Jerusalemu u koje je uključena džamija Al-Aksa, treće najsvetije mjesto u islamu, i antička hebrejska Hramska gora, najsvetije mjesto u judaizmu.

Zbog ovakvog poteza, počelo se špekulisati da je Izrael potajno planirao zauzeti ovo mjesto uprkos izraelskom negiranju.

- Palestinci imaju zajednički stav. Mi podržavamo ovaj stav protiv smanjenja ili uklanjanja islamskog karaktera Jerusalema - rekao je Davutoglu.

- Turska neće prihvatiti bilo kakva nametanja vezano za Al-Aksu i učinit će sve što je potrebno kako bi zaštitila Jerusalem i džamiju Al-Aksa - dodao je turski premijer.

Turska snažno podržava palestinske ciljeve. Odnosi između nekadašnjih saveznika, Turske i Izraela, postali su zategnuti 2010. godine nakon što je izraelska mornarica upala na turski humanitarni brod namijenjen za Gazu i ubila devet turskih državljana.

Turska je postala najžešći kritičar izraleskih djelovanja u Gazi i napori da se pomire ove dvije strane propali su više puta.

 

(Fena)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB