Logo
Print this page

Bledski strateški forum: Glavni projekti Unije za Mediteran uključuju Projekt za destiliranje vode u Gazi

, Published in Svijet
Bledski strateški forum: Glavni projekti Unije za Mediteran uključuju Projekt za destiliranje vode u Gazi AA: Arhiva

Drugog dana Strateškog foruma na Bledu, ministar vanjskih poslova Slovenije Miro Cerar se sastao s visokim komesarkom UN-a za ljudska prava Michelle Bachelet i generalnim sekretarom Unije za Mediteran (UzS) Nasserom Kamelom, javlja Anadolu Agency (AA).

Cerar i visoka komesarka Ujedinjenih nacija za ljudska prava Michelle Bachelet konstatovali su odličnu suradnju Slovenije i Ureda visokog komesara UN-a za ljudska prava, posebno tijekom prošlogodišnjeg slovenačkog predsjedavanja Vijećem za ljudska prava.

Također je razgovarao o izazovima multilateralizma i unapređenja ljudskih prava u međunarodnim forumima i širom svijeta. Sagovornici su pozvali na jačanje međunarodnih mehanizama za unapređenje ljudskih prava širom svijeta, posebno napore na promicanju ravnopravnosti spolova i zaštiti ranjivih grupa.

Saglasili su se da postoji uska veza između ljudskih prava i okoliša, na što i Slovenija i visoka komesarka posebno obraćaju pažnju.

U središtu razgovora Cerara s generalnim sekretarom Unije za Mediteran (UzS) Nasserom Kamelom bio je uloga Unije za Mediteran u rješavanju trenutnih izazova na Mediteranu kao vrijedne platforme za otvoreni dijalog između 43 zemlje južnog i sjevernog Sredozemlja.

U tom kontekstu, sagovornici su razgovarali o projektima kojima UWF doprinosi jačanju stabilnosti u regionu promovišući kontakte između ljudi, bolje upravljanje, te pitanja zaštite okoliša i infrastrukture. Glavni projekti Unije za Mediteran uključuju Projekt za destiliranje vode u Gazi, kojem je Slovenija dala 500.000 eura. Oni su razgovarali i o pripremama za četvrti regionalni forum ministara vanjskih poslova koji će se održati u Barseloni 10. oktobra ove godine.

Dvojica ministara istakla su važne projekte Euro-mediteranskog univerziteta (EMUNI) i ministarsku konferenciju o visokom obrazovanju US-a, koju će Slovenija ugostiti 2020., te potpisali sporazum o provedbi 2. Kreativnog foruma koji će se drugi put održati od 12. do 15. studenog/novembra 2019. godine u Ljubljani.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB