Logo
Print this page

Seminar o Bliskom istoku: U Gazi se ne može govoriti o političkim pravima i slobodama

, Published in Svijet Featured

"Seminar za medije o pitanju mira na Bliskom istoku 2019.", koji je organiziran pod pokroviteljstvom Ureda Ujedinjenih naroda (UN) za globalne komunikacije i Ministarstva vanjskih poslova Turske, održan je jučer u glavnom gradu Turske Ankari , javlja Anadolu Agency (AA).

Na seminaru su učestvovali brojni predstavnici medija i poznati stručnjaci iz nekoliko zemalja.

Majd Al-Waheidi, bivša dopisnica lista "New York Times" iz Gaze, izjavila je da je zaista postalo vrlo rizično i teško biti novinar na cijelom području Gaze.

"Novinari rade u nekoj vrsti bolnice na otvorenom, ali ovoj bolnici treba jedinica za intenzivnu njegu", rekla je Al-Waheidi.

Zbog toga se, kako je dodala, u Gazi ne može govoriti o političkim pravima i slobodama, naglasivši da je u posljednje vrijeme dodatno otežano slanje vijesti iz tog regiona te da novinari nerijetko imaju problema u pronalaženju adekvatnih metoda kako bi se nesmetano i profesionalno mogli baviti svojim poslom u Gazi.

Istakla je da bi predstavnici izraelskih i palestinskih medija trebali naći određena rješenja i modele kako bi zajedno mogli obavljati svoje novinarske poslove.

Dr. Ian Black, gostujući istraživač sa London School of Economics (LSE), govorio je o poteškoćama i izazovima u vezi s pitanjem medijske pristranosti zbog postojanja političkog utjecaja palestinsko-izraelskog pitanja.

"Vrlo je teško izvještavati s područja poput Gaze koja je pod blokadom", kazao je Black, podsjetivši da je poslije 2006. godine dodatno otežan ulazak novinara u Gazu.

Napomenuo je da humanitarna kriza i tenzije na području Gaze dodatno utječu na svakoga, uključujući i novinare i međunarodne medije.

Amira Haas, kolumnistica lista "Haaretz", kazala je da izraelski mediji postupaju onako kako im kažu izraelski političari, istakavši da je zbog toga vrlo ograničen i sam termin "mediji".

"Govoreći iz pozicije izraelske novinarke, mogu kazati da su izraelski novinari u potpunosti vezani za koncepte i svijet ideja izraelskih medija i političara", rekla je ova novinarka.

"Mi u medijima stalno govorimo o Gazi kao nekom zasebnom entitetu. Pošteno govoreći, palestinsko pitanje smatramo zasebnim pitanjem, a i Gazu nekim zasebnim pitanjem", kazala je Haas, te dodala da Izrael kontroliše medije.

"Izrael prikuplja informacije o medijima iz raznih izvora, ima koordinacijske odbore, također prikuplja informacije direktno od palestinskih vlasti, a kontroliše i evidenciju stanovništva", rekla je Haas.

Glavne teme ovogodišnjeg seminara su bile humanitarna situacija na okupiranom palestinskom teritoriju, problemi s kojima se suočavaju novinari koji izvještavaju iz Gaze, analiza vijesti o utjecaju izraelsko-palestinskog sukoba na žene i upotreba hashtaga o izraelsko-palestinskom sukobu.

U okviru seminara je održan i prijem kojem su prisustvovali Riyad Mansour, stalni predstavnik Palestine u UN-u, Faed Mustafa, ambasador Palestine u Ankari, Naci Aydan Karamanoglu, zamjenik šefa Kabineta za odnose s javnošću pri Ministarstvu vanjskih poslova Turske i veliki broj drugih zvanica.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB