Logo
Print this page

Tramp zaprijetio Turskoj uništenjem ekonomije

, Published in Svijet Featured

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump danas  je ponovo zaprijetio uništenjem turske ekonomije, nakon što je faktički dao Turskoj odriješene ruke za obračun s Kurdima na sjeveru Sirije.

"Kao što sam i ranije govorio, ako Turska učini išta što ja, u svojoj ogromnoj i neprevaziđenoj mudrosti, smatram nedozvoljenim, ja ću potpuno uništiti i razoriti tursku ekonomiju (već sam to radio)", naveo je on na društvenoj mreži Twitter.

Prema njegovim riječima, Turci, Evropljani i drugi moraju voditi računa o zarobljenim borcima oružane grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL) i njihovim porodicama.

"SAD je učinio više nego što je iko mogao očekivati, uključujući i zauzimanje 100 posto [samozvanog] kalifata ISIL-a. Sada je vrijeme da drugi u regiji, a neki su veoma bogati, štite vlastitu teritoriju", napisao je predsjednik SAD-a.

Ranije danas Trump je branio odluku o povlačenju američkih snaga iz sjeverne Sirije te rekao kako je preskupo podržavati američke saveznike, snage pod kurdskim vodstvom koje se bore protiv ISIL-a. 

"Kurdi se bore s nama, no mi smo platili velike svote novca i opreme da to učinimo. Bore se protiv Turske desetljećima", napisao je Trump u nizu objava na Twitteru.

"Turska, Evropa, Sirija, Iran, Irak, Rusija i Kurdi sada moraju shvatiti situaciju."

Mjera Trumpove administracije, koja otvara vrata turskom udaru na kurdske borce dugo vremena povezane s Washingtonom, suprotna je pozicijama čak i nekih najbližih Trumpovih saveznika u njegovoj stranci.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB