Logo
Print this page

Avramopoulos traži od članica EU da prihvate plan o prijemu migranata

, Published in Svijet

Vodeći zvaničnik Evropske unije za migracije poručio je u utorak državama članicama EU da podrže privremeni plan za brzo iskrcavanje migranata iz plovila u kojima su stiglo i njihovo raspoređivanje među zemljama koje su voljne da ih prime.

Njemačka, Francuska, Italija i Malta traže odobrenje iz partnera u EU za njihov "proces brzog postupka" za skeniranje migranata, relociranje tražilaca azila i vraćanje ljudi koji nisu kvalificirani za dobijanje azila, sve u roku od četiri sedmice.

- Došao je čas za sve države članice da pokažu više solidarnosti i veću odgovornost - izjavio je evropski komesar za migracije Dmitris Avramopoulos novinarima u Luxembourgu, gdje se ministri unutrašnjih poslova EU sastaju kako bi raspravljali o migracijskim izazovima na Mediteranu.

- Ne možemo ovako nastaviti dok se takve stvari dešavaju na Mediteranu. Ne možemo tražiti samo ad hoc rješenja. Potrebni su nam trajni mehanizmi - kazao je.

Sistem bi funkcionirao na osnovu "ranije datih obećanja" zemalja da će primiti tražioce azila i uvesti "procedure preusmjeravanja" koje su trenutno na snazi. Detalji plana su šturi, ali bi on funkcionirao najmanje šest mjeseci, ukoliko se dramatično ne poveća priliv migranata.

Na osnovu plana dogovorenog na Malti prošlog mjeseca, EU bi također pružila "finansijsku, tehničku i operativnu pomoć" zemljama koje pristanu na njega, prenosi Associated Press.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB