Logo
Print this page

Š. Džaferović: Projekt autoputa Beograd - Sarajevo utiče na mir i stabilnost u regionu

, Published in Svijet
Š. Džaferović: Projekt autoputa Beograd - Sarajevo utiče na mir i stabilnost u regionu AA

 Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović nakon trilateralnog samita Srbija-BiH-Turska u Beogradu izjavio je kako projekt autoputa Beograd-Sarajevo utiče na mir i stabilnost u regionu, javlja Anadolu Agency (AA).

Džaferović je održani sastanak ocijenio veoma važnim i dodao da je Turska stabilizirajući faktor u cijelom regionu i da ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, i sa BiH i sa Srbijom, te može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na Zapadnom Balkanu.

“Svaka od naših zemalja ima svoje bilateralne odnose pa tako i BiH i Republika Srbija i mi ćemo svoja bilateralna pitanja rješavati u bilateralnom dijelu“, rekao je Džaferović.

Podsjetio je kako postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH te da ih je neophodno početi rješavati te voditi dijalog.

”Za mene je potrebna jedna intenzivnija saradnja između institucija BiH i Srbije, jer samo se tako mogu na pravi način riješiti svi bilateralni problemi. Ono što je zajedničko za sve naše države, koje učestvuju u trilaterali, je pitanje autoputa Sarajevo-Beograd, čiji ćemo početak izgradnje ozvaničiti danas u Srbiji”, rekao je Džaferović.

Naglasio je kako je riječ o važnom projektu koji utiče na mir i stabilnost u regionu i podsjetio da je Srbija završila svoje obaveze i da danas počinje gradnja auto-puta.

”Mi u BiH smo preuzeli obavezu da što je moguće prije definiramo i zaključimo ugovore s Turskom i Srbijom, kako bi projekat što prije bio realiziran“, rekao je Džaferović.

Trilateralnom samitu prisustvovali su predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Turski predsjednik boravi u dvodnevnoj posjeti Srbiji.

Danas će u Sremskoj Rači biti postavljen kamen temeljac auto-puta Beograd-Sarajevo kojoj će prisustvovati učesnici trilateralnog samita.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB