Logo
Print this page

Beograd: Održan samit Srbije, BiH i Turske

, Published in Svijet Featured
Beograd: Održan samit Srbije, BiH i Turske AA

Trilateralni samit Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske na kome učestvuje državni vrh tri države održan je danas u beogradskoj Palati Srbija, prenose agencije.

Samit je održan u okviru drugog dana posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Beogradu, a osim njega, učestvuju predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik.

Nakon sastanka , Erdogan izjavio je kako je današnji Samit Srbija – Turska – Bosna i Hercegovina bio plodonosan, da su lideri država odlučni nastaviti trilateralni mehanizam, te kako je najvažnije to što se, kako je rekao, prije svega razmišlja o cijeloj regiji, prenosi agencija Tanjug.

Slijedeći sastanak, istakao je, bit će održan u BiH, a zatim u Turskoj.

„Odlučni smo nastaviti trilateralni mehanizam. Kada je riječ o Srbiji i BiH, građanima, to će zbližiti i ljude i dvije države. A, najvažnija poenta današnjeg sastanka je ta što se, prije svega, razmišlja o cijeloj regiji“, rekao je turski lider na zajedničkoj press konferenciji nakon trilateralnog sastanka.

On je istakao kako će autoput Beograd - Sarajevo još više zbližiti Srbiju i BiH.

„Put je sinonim za civilizaciju, za život. Ako imamo put između dva naroda, to će imati još veći utjecaj na građane, a još veći na sprečavanje migracija. Naprotiv, učinit će regiju mjestom koje privlači ljude, oni više neće odlaziti iz domovine“, rekao je Erdogan.

Osvrnuo se na problem sa formiranjem Vijeća ministara u BiH, navodeći kako je prošlo 12 mjeseci a da vlada nije formirana, te kako se takvi problemi moraju riješiti.

„Bez vlade se ne može na efikasan način nastaviti sa poslom“, podvukao je Erdogan.

Predsjednik Srbije Vučić rekao je nakon samita kako bi volio „da ne gledamo ubuduće jedni druge preko plota, da ne maštamo kako ćemo jedni druge da uništimo, već kako ćemo da živimo zajedno u budućnosti, čemu će doprineti autoput Beograd-Sarajevo“

Kako je poslije sastanka rekao predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, željezničko povezivanje i infrastruktura bili su jedna od tema samita. Istakao je da se na samitu, osim izgradnje autoputa Beograd - Sarajevo, razgovaralo i o novim projektima koji se tiču željezničkog povezivanja.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović je izjavio kako projekt autoputa Beograd-Sarajevo utiče na mir i stabilnost u regionu. Kazao je kako je Turska stabilizirajući faktor u cijelom regionu i ima dobre bilateralne odnose sa svim zemljama regiona, i sa BiH i sa Srbijom, te može da pomogne stabilizaciji ukupnih prilika na zapadnom Balkanu.

Podsjetio je kako postoje brojna otvorena pitanja između Srbije i BiH te da ih je neophodno početi rješavati te voditi dijalog.

Dodik je ukazao na važnost održavanja ovakvih trilateralnih sastanaka, a koji će biti obilježen i krunisan polaganjem kamena temeljca autoputa Beograd-Sarajevo. Kako je istakao, na trilateralnom sastanku je bilo riječi i o drugim projektima, kao što je izgradnja gasovoda Turski tok, a dodao je i da je entitet Republika Srpska za taj projekat zainteresovan.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB