Logo
Print this page

SAD i Rusija nisu odobrile osudu Turske u Vijeću sigurnosti UN-a

, Published in Svijet Featured

Sjedinjene Američke Države (SAD) i Rusija u Vijeću sigurnosti UN-a nisu odobrile osudu operacije "Izvor mira" koju su turske snage pokrenule na sjeveru Sirije, javlja tuska novinska agencija Anadolija (AA).

Neke zemlje su tražile da se u ovom međunarodnom tijelu osudi operacija, ali to ipak nisu odobrili SAD i Rusija.

Na zahtjev pet zemalja članica Europske unije u Vijeću sigurnosti UN-a održana je zatvorena sjednica o dešavanjima na sjeveroistoku Sirije i turskoj operaciji "Izvor mira".

Njemačka je snažno osudila operaciju te je, kako tvrde diplomatski izvori, pokušala da i ostale zemlje zajedničkom deklaracijom osude tursku akciju na sjeveru Sirije.

Ipak, SAD i Rusija nisu odobrile takav prijedlog, te su obje u svojim saopćenjima izbjegle upotrijebiti riječ ''osuda''.

Nakon sjednice, američka ambasadorica pri UN-u Kelly Craft ponovila je raniji stav da SAD ne podržava odluku Turske o operaciji, dodajući da se Turska obavezala da se u Siriji neće dogoditi humanitarna kriza.

Pet članica EU-a, Velika Britanija, Njemačka, Francuska, Belgija i Poljska, nakon sjednice su uputile zajedničko saopćenje u kojem su izrazile duboku zabrinutost zbog turske operacije u Siriji te pozvale Ankaru da zaustavi operaciju.

S druge strane, turski ministar odbrane Hulusi Akar u četvrtak je razgovarao s nekoliko stranih zvaničnika, a jedna od tema razgovora je bila i operacija "Izvor mira". Telefonom je razgovarao s američkim ministrom odbrane Markom Esperom kao i s britanskim ministrom za sigurnost Benom Wallaceom.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan jučer je objavio da je pokrenuta operacija "Izvor mira", čiji je cilj "doprinijeti uspostavljanju mira i sigurnosti na sjeveru Sirije, kao i uništiti teroristički koridor, koji teroristi YPG/PKK-a nastoje formirati južno od granice s Turskom" - navodi agencija Anadolija.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB