Logo
Print this page

Liban: Premijer Hariri podnio ostavku, protesti ne jenjavaju

, Published in Svijet Featured
Liban: Premijer Hariri podnio ostavku, protesti ne jenjavaju AA

Saad al-Hariri podnio je ostavku na mjesto libanskog premijera u utorak, izjavivši da je "ušao u slijepu ulicu" pokušavajući riješiti krizu izazvanu velikim protestima protiv vladajuće elite i sve intenzivnijim nemirima u zemlji.

Ovaj potez vodećeg sunitskog političara ukazuje na porast političkih tenzija koje mogu komplikovati formiranje nove vlade koja bi bila u stanju da se izbori s najgorom ekonomskom krizom Libana od građanskog rata 1975.-1990. godine.

Ostavka Haririja, kojeg tradicionalno podržavaju saveznici na zapadu i arapske sunitske zaljevske zemlje, podiže ulog i gura Liban u nepredvidiv pravac. ariri se smatrao ključnom ličnošću za zapadnu i zaljevsku arapsku pomoć Libanu, kome su silno potrebne finansijske potpore koje su im saveznici obećali.

Hariri se obratio naciji nakon što su pripadnici lojalni šiitskim muslimanskim pokretima Hezbollah i Amal napali i uništili protestni kamp koji su postavili protuvladini demonstranti u Bejrutu.

Bio je to najžešći sukob na ulicama Bejruta od 2008. godine, kada su borci Hezbollaha preuzeli kontrolu nad glavnim gradom u izbijanju oružanog sukoba s libanskim protivnicima odanim Haririju i njegovim saveznicima.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB