Logo
Print this page

Turski parlament osudio rezoluciju Predstavničkog doma SAD-a o armenskim tvrdnjama

, Published in Svijet

Turski parlament je danas osudio i odbacio glasanje Predstavničkog doma SAD-a o armenskim tvrdnjama, javlja turska novinska agencija Anadolija (AA).

Državni parlament Turske je saopštio da je ovim nacrt rezolucije, koji je sinoć prihvatio Predstavnički dom SAD-a, učinio nevažećim.

"Oštro osuđujemo i odbacujemo odluku koja je pretvorena u rezoluciju uprkos protivljenju nekih savjesnih i razumnih zastupnika", navedeno je u osudi Parlamenta Turske.

Podsjetivši da je i ranijih godina bilo sličnih pokušaja usvajanja rezolucije, u saopćenju Parlamenta Turske se navodi da do sada u Predstavničkom domu SAD-a nije postojao neprijateljski stav u tolikoj mjeri.

Napominje se također da usvajanje nacrta rezolucije o armenskim tvrdnjama predstavlja pokušaj zanemarivanja historijskih činjenica bez uvažavanja dokumenata i činjenica.

"Nažalost, ovom odlukom Predstavnički dom je dodatno doprinio nasljeđu ropstva kao i kolonijalističkom, eksploatacijskom i imperijalističkom političkom stavu, a ne jačanju deklaracije o ljudskim pravima", navodi se u saopćenju Turskog parlamenta.

Predstavnički dom američkog Kongresa kasno sinoć je usvojio nacrt rezolucije u kojoj se, u skladu s armenskim tvrdnjama, događaji iz 1915. godine nazivaju "genocidom".

Republika Turska je odbacila nacrt rezolucije i ocijenila ga apsolutno neutemeljenim s historijskog i pravnog aspekta.

Ministarstvo vanjskih poslova Turske jutros je na razgovor pozvalo američkog ambasadora u Ankari Satterfielda kako bi mu prenijela i službeni stav i kritiku Turske o sinoć usvojenoj rezoluciji.

Turska je odbacila i dio rezolucije donjeg doma Kongresa koji se odnosi na uvođenje sankcija Turskoj zbog antiterorističke operacije “Izvor mira“ na sjeveroistoku Sirije.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB