Logo
Print this page

Cavusoglu na sastanku OIC-a u Dohi: Somaliji je potrebna pomoć Turske

, Published in Svijet

Ministar vanjskih poslova Turske Mevlud Cavusoglu izjavio je danas da je Somaliji potrebna pomoć Turske kako bi očuvala političku stabilnost, reorganizirala sistem nacionalne sigurnosti i uspostavila ambijent pogodan za ekonomski razvoj, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dužnost muslimanske zajednice je da pomogne u rješavanju krize u Somaliji“, kazao je Cavusoglu na sjednici Kontakt grupe za Somaliju koja je formirana pod okriljem Organizacije islamske saradnje (OIC).

Šef turske diplomacije Cavusoglu je na sastanku u Dohi također kazao da je jačanje saradnje s drugim državama osnova za jačanje pozicije Somalije na međunarodnoj političkoj sceni.

On je podsjetio i da je Turska učestvovala u ranijoj međunarodnoj intervenciji podrške Somaliji.

“Nudimo se da preuzmemo ulogu medijatora koji bi olakšavao pregovore između Somalije i Somalilenda. Prekretnica za budućnost Somalije su izbori koji su planirani za narednu godinu“, kazao je Cavusoglu.

Turski ministar vanjskih poslova Cavusoglu se danas u Dohi sastao i s katarskim emirom Sheikhom Tamimom bin Hamadom Al Thanijem.

Nakon sastanka, Cavusoglu se na Twitteru zahvalio Kataru na podršci turskoj vojnoj operaciji “Izvor mira“ koja je pokrenuta na sjeveru Sirije.

 
Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB