Logo
Print this page

Odlomke iz Kur'ana rezbari u kamenu

, Published in Svijet

Majstor u rezbarenju u kamenu Ahmet Menekse iz Turske na kamenim podlogama kleše odlomke Kur'an-i Kerima, svete knjige muslimana.

Ahmetu je cilj da Kur'an-i Kerim, isklesan na kamenim podlogama, izloži u nekom muzeju, ali će mu za taj posao trebati oko pet godina, budući da isklesavanje jedne stranice Kur'ana traje četiri ili pet dana.

U razgovoru za Anadolu Agency (AA) priča o počecima ali i ljubavi prema zanatu kojim se počeo baviti prije 30 godina. Na početku je rezbario vodopade na kamenu, a kako kaže, samouk je.

Danas radi na različitin vrstama kamena. Ahmet je učestvovao i na takmičenju 2006. godine koje je organizovalo Ministarstvo kulture i turizma u Ankari.

Nakon nekoliko godina bavljenja rezbarenjem u kamenu shvatio je da nikada ranije nije ispisao odlomke Kur'an-i Kerima na toj podlozi.

"Nakon što Kur'an-i Kerim u potpunosti isklešem na kamenu želim ga izložiti u muzeju", poručio je Ahmet.

Dodaje da, s obzirom na ograničene mogućnosti rezbarenja Kur'ana u kamenu, s vremena na vrijeme mora praviti pauze. Jedan kamen radim četiri-pet dana. Potrebne su najmanje četiri godine da u potpunosti završim Kur'an na kamenu", ispričao je Ahmet.

Dodao je da je veoma sretan što je započeo ovaj posao.

(AA)

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB