Logo
Print this page

Macron za The Economist: NATO je na samrti, EU na ivici ponora, a od SAD više nema ništa

, Published in Svijet Featured

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je dramatičan intervju za The Economist, u kojem je ustvrdio da je NATO na samrti, a Europa na rubu ponora.

Macron je u intervjuu za The Economist upozorio evropske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u odbranu zemalja članica NATO-a.

"Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora", kazao je Macron pa dodao kako Evropa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili, jer, "u protivnom, Evropa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu".
 
Prema njegovim riječima, više ne postoji nikakva koordinacija u donošenju strateških odluka između SAD-a i saveznika u NATO-u. 
 
Između ostalog, on smatra da Evropa, s jedne strane, mora osnažiti svoje vojne kapacitete i na vojnom planu steći stratešku autonomiju, a s druge strane, ponovo pokrenuti strateški dijalog s Rusijom, koji bi bio lišen svake naivnosti, za što će, kako je ocijenio, trebati vremena. 

Macron je dodao kako su do sada Amerika i Europa dijelile interese te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trumpom. No, smatra kako Amerika po prvi put ima predsjednika koji "ne dijeli zajedničku ideju o evropskom projektu" i da su, čak i ako Trump ne pobjedi na sljedećim izborima, istorijske tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike. 

Kazao je da Trump na NATO gleda kao na neki trgovinski projekt.

"Prema njemu, to je jedan projekt koji SAD-u osigurava neku vrst geopolitičkog kišobrana, ali također i određenu trgovinsku ekskluzivnost. Francuska na to neće pristati", poručio je Macron. 

Macron je sve to izgovorio u jednosatnom intervjuu za Economist koji se vodio u Elizejskoj palači. Francuski predsjednik kaže da se "Evropa mora probuditi".

Šef francuske države smatra da je "sada hitno potrebno razjasniti strateške ciljeve NATO-a". 

Na pitanje vjeruje li u efektivnost NATO-ovog članka 5, odnosno u ideju da će u slučaju napada na jednu članicu NATO-a sve ostale zemlje članice priskočiti u pomoć, što pak mnogi analitičari smatraju glavnim sredstvom odvraćanja napada na članice NATO-a, Macron je odgovorio: "Ne znam. Ali šta će članak 5 značiti sutra?"

(Oslobodjenje)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB