Logo
Print this page

Od iduće godine u EU jedan punjač za sve male aparate

, Published in Magazin

Nakon što je Odbor za unutrašnje tržište i zaštitu potrošača Evropskog parlamenta (EP) raspravljao o obavezi uvođenja jedinstvenog punjača za sve mobilne aparate i manje električne uređaje, potpredsjednica evropskih socijalista i hrvatska predstavnica u EP-u Biljana Borzan rekla je da bi do standardizacije punjača moglo doći već iduće godine, javlja Anadolu Agency (AA).

"Ovo su jako dobre vijesti za građane. Svatko od nas ima nekoliko starih punjača po ladicama, a konstantno skupljamo nove", kazala je ona, dodajući kako neki punjači značajno dižu cijenu uređaja, tako da će ova standardizacija kojom bi postojao jedan punjač za sve vrste mobilnih telefona te moguće i drugih malih električnihi uređaja dovesti do značajnih ušteda za građane.

Istaknula je kako industrija u godinu dana potroši ono što priroda proizvede za 18 mjeseci te kako samo elektronski otpad raste od tri do pet posto svake godine širom EU.

"Mjere koje je Komisija do sada poduzimala, a koje su bile na dobrovoljnoj bazi, nisu polučile rezultate. Proizvođači se nisu odazvali, jer njima različiti punjači koji se promjene u svakoj generaciji mobitela stvaraju profit. Standardizacijom punjača za polovicu električnih uređaja potrošači će uštedjeti više od pola milijarde eura do 2021.godine", objašnjava Borzan.

U okoliš se godišnje odloži 51.000 tona punjača, upravo zato su u toka konsultacije o načinu na koji bi se punjač trebao standardizirati, a zakonske odredbe bi se mogle usvojiti već iduće godine, pojašnjava hrvatska zastupnica Borzan.

"Želim naglasiti da bi standardizacija punjača trebala biti samo jedan mali korak prema održivijoj potrošnji. Naime, čak 78 posto potrošača je moralo zamijeniti svoj mobilni telefon zbog razloga koji su se lako mogli riješiti u fazi dizajna proizvoda i na tome planiram dalje raditi", kaže Borzan.

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB