Logo
Print this page

Iran: Pronađeno polje s 50 milijardi barela nafte

, Published in Svijet

U Iranu je otkriveno novo naftno polje na jugu zemlje s više od 50 milijardi barela sirove nafte, potvrdio je predsjednik Hassan Rouhani, javlja Anadolu Agency (AA).

Otkriće bi moglo povećati rezerve nafte za trećinu u vremenu kada se Iran bori da proda energent izvan zemlje zbog američkih sankcija. Sjedinjene Američke Države uvele su sankcije Iranu nakon što je predsjednik Donald Trump odlučio povući svoju zemlju iz nuklearnog sporazuma s Iranom i drugim svjetskim silama.

Iranski predsjednik je vijest saopštio tokom govora u nedjelju, u pustinjskom gradu Yazdu. Kazao je kako je naftno polje smješteno u južnoj iranskoj provinciji Khuzestan, području koje je nosioc naftne industrije.

Rouhani je rekao kako će već postojećim iranskim rezervama od oko 150 milijardi barela biti dodane još 53 milijarde.

"Poručujem Bijeloj kući da su, u vremenu kada sankcionišete prodaju iranske nafte, radnici i inžinjeri otkrili 53 milijarde barela nafte", rekao je Rouhani.

Iran trenutno ima četvrte najveće zalihe sirove nafte na svijetu i druge najveće zalihe prirodnog gasa. S Katarom dijeli ogromno polje u Perzijskom zaljevu.

Novootkriveno naftno polje moglo bi biti drugo najveće u zemlji nakon Ahvaza gdje je pronađeno 65 milijardi barela. Polje prekriva površinu od 2.400 kilometara.

 

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB