Logo
Print this page

Iran značajno povećao dnevnu proizvodnju uranija

, Published in Svijet

Šef iranskog nuklearnog programa Ali Akbar Salehi izjavio je u ponedjeljak da Iran sada, nakon ponovnog pokretanja podzemne laboratorije, svakodnevno proizvodi veće količine nisko obogaćenog uranija.

Salehi, šef iranske Organizacije za atomsku energiju, izjavio je novinarima agencije AP u Teheranu da Islamska Republika sada proizvodi najmanje 5,5 kilograma nisko obogaćenog uranija dnevno. On je naveo da je to moguće djelimično zbog pokretanja podzemnog nuklearnog kompleksa Fordo.

Američka agencija podsjeća da je Teheran ranije, prema nuklearnom sporazumu, proizvodio dnevno oko 450 grama uranija.

Od maja je Iran počeo prekoračivati ograničenja postavljena nuklearnim sporazumom s velikim silama, pošto je SAD jednostrano izašao iz tog sporazuma i uveo sankcije Teheranu.

Iran je prije nekoliko dana počeo proces ubrizgavanja uranijskog gasa u centrifuge u svom podzemnom nuklearnom kompleksu Fordo, čime je preduzeo najznačajniji korak kojim se udaljava od nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama 2015. godine.

Iranski predsjednik Hassan Rouhani poručio je da bi ostanak u nuklearnom sporazumu sa svjetskim silama iz 2015. godine omogućio toj zemlji da od sljedeće godine kupuje i prodaje oružje u inostranstvu.

"Ako spasimo nuklearni sporazum, embargo na oružje Iranu će biti uklonjen i možemo kupovati ili prodati svoje oružje. To je jedan od značajnih utjecaja koji ćemo dobiti", rekao je on u Rafsanjanu, u jugozapadnoj provinciji Kerman.

Ukidanje embarga na oružje, koje su nametnuli Ujedinjeni narodi, već brine administraciju predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Ovi komentari dolaze godinu dana nakon što je Trump jednostrano povukao Ameriku iz sporazuma, zbog toga što je, kako se navodi, Iran "prešao granice nametnute sporazumom".

Ministri vanjskih poslova Evropske unije u ponedjeljak su raspravljali o načinima kako da iranski nuklearni sporazum ostane netaknut, nakon što je Iran počeo rad na obogaćivanju uranija u svom podzemnom nuklearnom kompleksu Fordo.

Tokom razgovora u Briselu, zemlje EU-a koje su potpisale sporazum 2015. godine – Velika Britanija, Francuska i Nemačka – trebale bi signalizirati kakvu akciju treba preduzeti dok blok čeka novi izveštaj Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) o tome da li se Iran i dalje pridržava svojih obaveza, prenio je AP.

EU vidi nuklearni sporazum kao ključnu komponentu regionalne i globalne bezbjednosti i bori se protiv raskidanja sporazum od kada je Trump jednostrano povukao SAD iz njega prije godinu dana i uveo nove sankcije Iranu.

"To je sjajan sporazum i moramo ga održati živim", rekao je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak.

"Sankcije, sankcije, sankcije… Nećemo tako riješiti problem", kazao je ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn.

"Sada bismo trebali sačekati izvještaj IAEA, da vidimo gdje se nalazimo'''', dodao je on.

Holandski ministar vanjskih poslova Stef Blok izjavio je da je veoma zabrinut zbog ponašanja Irana, nakon što je Teheran ubrizgao uranijski gas u centrifuge u Fordu prošlog četvrtka, kako bi proizveo nisko obogaćeni uranij.

Prema sporazumu, Teheran nije trebao to uraditi u Fordu do 2030. godine.

(Al Jazeera/Agencije)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB