Logo
Print this page

Predsjednik Panevropske unije usprotivio se Macronovoj izjavi o BiH

, Published in Svijet

Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne Panevropske unije, najodlučnije se usprotivio stigmatizaciji Bosne i Hercegovine nakon što je francuski predsjednik Macron nazvao BiH 'tempiranom bombom', zemljom koja se suočava s problemom povratka džihadista, saopćila je Panevropska unija.

- Trpeći posljedice, još uvijek prisutne iz svoje prošlosti, Bosna i Hercegovina je pokazala želju da se suoči hrabro i odlučno s terorizmom koji prijeti cijeloj Evropi. Zbog toga, uime Panevropske unije i u moje ime, najodlučnije se suprotstavljam stigmatizaciji Bosne i Hercegovine čije pretrpljene muke, kao i primjerni uspjesi u borbi protiv terorizma, zaslužuju našu zahvalnost i ohrabrenje , naveo je Terrenoire povodom intervjua u magazinu “The Economist” u kojem francuski predsjednik karakteriše Bosnu i Hercegovinu kao “tempiranu bomba koja otkucava… i koja se suočava s problemom povratka džihadista”.

- Nakon konflikata u bivšoj Jugoslaviji, Panevropska unija, najstarija proevropska organizacija, konstantno se angažira u cilju pristupa svih zemalja jugoistočne Evrope Evropskoj uniji. U konstitutivnoj raznolikosti Evrope, svaka država ima vlastitu historiju i specifičnosti. Upravo na osnovu te raznolikosti se i konstituisala Evropska unija. Uspješno prevazilazeći nacionalne, kulturološke i vjerske barijere, svi narodi jugoistočne Evrope žele živjeti zajedno i okupiti se unutar Evropske unije da ojačaju mir i doprinesu ekonomskom i socijalnom razvoju - izjavio je također predsjednik Panevropske unije.

On je ranije predsjedniku Macronu uputio pismo u kojem je izrazio protest i neslaganje povodom francuskog blokiranja otvaranja pregovora s Makedonijom i Albanijom te podršku Panevropske unije evropskom putu zemalja regije.

U pismu je upozorio da se ovakvim postupcima otvara prostor za različite oblike prodora i vanjskih uticaja drugih sila kojima naruku ide ovakva politika Evropske unije.

Alain Terrenoire ima iza sebe ima bogatu političku karijeru kao poslanik u francuskom i Evropskom parlamentu, delegat u Generalnoj skupštini UN-a ispred Francuske Republike te kao savjetnik bivšeg francuskog predsjednika Sarkozyja, navedeno je u saopštenju.

Rate this item
(1 Vote)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB