Logo
Print this page

Palestinci pozdravili presudu Evropskog suda pravde

, Published in Svijet Featured

Palestinci su danas pozdravili presudu Evropskog suda pravde (ECJ) o označavanju proizvoda iz izraelskih naselja.

Saeb Erakat, generalni sekretar Izvršnog komiteta Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO), pozdravio je sudsku odluku i pozvao je sve evropske zemlje da "provedu ono što je njihova zakonska i politička obaveza".

"!Mi zahtijevamo, ne samo ispravno označavanje teritorije porijekla proizvoda koji dolaze iz kolonijalnih naselja, nego i zabranu tih proizvoda na međunarodnim tržištima", izjavio je Erakat. 

Zvaničnik PLO-a također je izjavio da "ova presuda služi kao podsjetnik međunarodnoj zajednici na neophodnost toga da se Izrael smatra odgovornim za svoja kršenja međunarodnog humanitarnog prava i rezolucija UN-a, uključujući rezoluciju 2334 Vijeća sigurnosti UN-a, kao temeljni preduslov za očuvanje političkog procesa koji bi doveo do okončanja izraelske okupacije Palestine i ostvarenja pravednog i trajnog mira u našoj regiji".  

Erakat je pozvao visoku povjerenicu UN-a za ljudska prava, Michelle Bachellet, da "ostvari svoj mandat u skladu s rezolucijom 31/36 i objavi dugo očekivanu bazu podataka o kompanijama angažovanim u nelegalnim izraelskim naseljima i represiju nad palestinskim narodom".

Evropski sud pravde navodi u presudi da "prehrambeni proizvodi koji potiču s teritorija okupiranih od države Izrael moraju nositi oznaku  teritorije porijekla", prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(Fena)

Rate this item
(0 votes)
Twitter Facebook YouTube

implemented by Ark@WEB